Έξι τούρκοι πολίτες κρατούνται στη Λιβύη από δυνάμεις προσκείμενες στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τις δυνάμεις αυτές να απελευθερώσουν αμέσως τους έξι Τούρκους.

«Η κράτηση έξι συμπολιτών μας από παράνομες πολιτοφυλακές που συνδέονται με τον Χαφτάρ συνιστά πράξη βίας και πειρατείας. Περιμένουμε οι συμπολίτες μας να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. «Αν δεν συμβεί αυτό, οι δυνάμεις του Χάφταρ θα γίνουν νόμιμοι στόχοι», προειδοποίησε το τουρκικό υπουργείο σε ανακοίνωση. Το υπουργείο δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τον τόπο όπου κρατούνται οι Τούρκοι ή την ημερομηνία της σύλληψής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Λιβύη, δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαφτάρ δήλωσαν ότι κατέστρεψαν σήμερα ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, το μοναδικό που λειτουργεί, σταματώντας τις πολιτικές πτήσεις, καθώς οξύνεται η ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της διοίκησης της ανατολικής Λιβύης.

Δυνάμεις του Χαφτάρ ανέφεραν ότι έπληξαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο Μιτίγκα, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που έχουν στόχο να τιμωρήσουν την Τουρκία για την υποστήριξή της στην αντίπαλη, διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη. Είπαν επίσης ότι συνέλαβαν δύο Τούρκους στη βορειοανατολική πόλη Ατζνταμπίγια όπου υπάρχουν πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και έδωσαν στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες τους.

Το περιστατικό σημειώνεται μετά τις απειλές του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ότι θα επιτεθεί στα τουρκικά συμφέροντα που υπάρχουν στη χώρα, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αντιπάλους του της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να στοχοθετούν τα τουρκικά πλοία και συμφέροντα, να απαγορεύσουν τις πτήσεις από και προς την Τουρκία και να συλλάβουν τους τούρκους υπηκόους στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο στρατηγός Άχμαντ αλ-Μεσμάρι.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, απάντησε σήμερα λέγοντας ότι η χώρα του θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση προέλθει από δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. «Θα υπάρξει πολύ υψηλό τίμημα για οποιαδήποτε εχθρική στάση ή επίθεση. Θα απαντήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και ισχυρό τρόπο», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Οι προσπάθειες της Τουρκίας στη Λιβύη έχουν στόχο να «συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», διαβεβαίωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα έχει «λάβει όλα τα μέτρα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή ή εχθρική ενέργεια κατά της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μεσμάρι, η Άγκυρα επεμβαίνει «ευθέως στη μάχη: με τους στρατιώτες της, τα αεροπλάνα της και τα πλοία της δια θαλάσσης», ενώ προμήθειες όπλων και πολεμοφοδίων φτάνουν απευθείας από την Τουρκία προς τις δυνάμεις της GNA μέσω της Μεσογείου, τόνισε.

Στην Τρίπολη, οι αντίπαλοί του διέψευσαν «κατηγορηματικά την παρουσία ξένων στρατιωτών ή τουρκικής υπηκοότητας στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Αλλά η Τουρκία υποστηρίζει με όλο και λιγότερο διακριτικό τρόπο τις δυνάμεις της GNA, παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

Στις 19 Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι όπλα που η χώρα του είχε παράσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας επέτρεψαν στην Τρίπολη να «εξισορροπήσει εκ νέου» την κατάσταση απέναντι στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίες έχουν την στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.

Όταν ρωτήθηκε για τη λιβυκή απειλή χθες, Σάββατο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είχε λάβει γνώση επ’ αυτού αλλά ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα αφού εκτιμήσει την κατάσταση.

Οι απειλές του Χαφτάρ κατά της Τουρκίας διατυπώθηκαν την επομένη της ανακοίνωσης της ανακατάληψης από δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της πόλης Γαριάν, που απέχει 100 χλμ. από την Τρίπολη. Ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε κάνει εκεί το κέντρο επιχειρήσεών του για την επίθεση εναντίον της Τρίπολης, που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 και πλέον χλμ. από το προπύργιό του της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης