Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο ενδολιβυκός πολιτικός διάλογος, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Τυνησία στις αρχές του Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια εξόδου της Λιβύης από το χάος, θα είναι ανοιχτός στους ηγέτες που δεν αποβλέπουν σε κυβερνητικές θέσεις αλλά πρώτα σκέφτονται “τη χώρα τους”.

“Θέλουμε να δούμε ανθρώπους που δεν είναι εκεί για τη δική τους πολιτική σταδιοδρομία αλλά για τη χώρα τους”, υπογράμμισε η Στέφανι Ουίλιαμς, απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, μετά τη συνάντησή της με τον Τυνήσιο πρόεδρο Κάις Σαΐντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιβύη μοιράζεται σήμερα μεταξύ δύο αντιπάλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και στην αρχή υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Ο διάλογος της Τύνιδας, που θα αρχίσει στις 26 Οκτωβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης προτού συνεχιστεί στις αρχές Νοεμβρίου πρόσωπο με πρόσωπο, θα συγκεντρώσει πολλά μέλη του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη) και του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους (δυτική Λιβύη), καθώς και μετέχοντες που θα επιλεγούν από τον ΟΗΕ, δήλωσε η Ουίλιαμς.

Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του στρατάρχη Χάφταρ ή του πρωθυπουργού Φάγιεζ αλ-Σάρατζ, η απεσταλμένη του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι “η προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτό τον διάλογο θα είναι να σταματήσει να θεωρεί ότι θα καταλάβει ανώτερες κυβερνητικές θέσεις”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό περιλαμβάνει το προεδρικό συμβούλιο, την πρωθυπουργία, τα υπουργεία και τις διάφορες θέσεις κυριαρχίας”, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Ο στόχος της συνεδρίασης αυτής είναι να φθάσει σε εθνικές εκλογές”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Οτμάν Τζαραντί κάλεσε σε “απευθείας διάλογο μεταξύ των Λίβυων, χωρίς να υπάρχει ανάμιξη”.

Η λιβυκή πολιτική διαδικασία που διακόπηκε επανειλημμένα μετά τις συμφωνίες του Σκιράτ (Μαρόκο) τον Δεκέμβριο του 2015 επλήγη από τη στρατιωτική επίθεση του στρατάρχη Χαφτάρ ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς από τον Απρίλιο του 2019 να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης.

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με την προτροπή του ΟΗΕ, επέστρεψαν τον Σεπτέμβριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θεματικές συνεδριάσεις: για το θεσμικό σκέλος στο Μαρόκο, το στρατιωτικό στην Αίγυπτο, το πολιτικό στην Ελβετία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης