Δυνάμεις του λεγόμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (ΕΣΛ), ενός σώματος που πρόσκειται στην κυβέρνηση που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών αντιπάλων τους στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βεγγάζης χθες Σάββατο, τερματίζοντας τις μάχες που διαρκούσαν εβδομάδες σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών.

Ο ΕΣΛ διεξάγει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια μια εκστρατεία για να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει θύλακες αντίστασης σε δύο βόρειες συνοικίες, παρότι κατέγραψε μεγάλα εδαφικά κέρδη από τις αρχές της περασμένης χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιλάντ αλ Ζουάι, εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων του ΕΣΛ, ανέφερε ότι η πολιορκία τερματίστηκε όταν οι αντίπαλοι μαχητές προσπάθησαν να διαφύγουν χθες τα ξημερώματα. Κατά τον ίδιο, 23 από αυτούς σκοτώθηκαν και έξι συνελήφθησαν. Ο ΕΣΛ υπέστη επτά απώλειες, ενώ ακόμη έξι μέλη του τραυματίστηκαν. Ένας άλλος εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, δήλωσε ότι 40 ισλαμιστές σκοτώθηκαν. Οι αριθμοί αυτοί δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Μέσα στις πολυκατοικίες που πολιορκούσαν οι δυνάμεις του ΕΣΛ βρίσκονταν επίσης πολλά μέλη των οικογενειών των ισλαμιστών. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είχαν εξαντληθεί.

Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν οι άμαχοι απέτυχαν. Ο Μισμάρι ανέφερε πως έξι οικογένειες τέθηκαν υπό κράτηση. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι αντίπαλοι του ΕΣΛ και μέλη των οικογενειών τους διέφυγαν.
Ο ΕΣΛ ανέφερε επίσης ότι ένα αεροσκάφος του, ένα MiG-21, κατέπεσε στη συνοικία Σάμπρι χθες, αλλά ο πιλότος του έκανε χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματός του. Οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν αντίσταση στις συνοικίες Σάμπρι και Σουκ αλ Χουτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του ΕΣΛ, ο Χαλίφα Χάφταρ, διέταξε να αρχίσει η επιχείρηση στη Βεγγάζη τον Μάιο του 2014, με σκοπό να εκδιώξει τους ισλαμιστές, έπειτα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης