Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και των ισλαμιστών μαχητών στη Βεγγάζη της Λιβύης, ανέφεραν πηγές του νοσηλευτικού προσωπικού και στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Οι γιατροί σε ένα νοσοκομείο της Βεγγάζης είπαν σε έναν δημοσιογράφο του Reuters ότι τουλάχιστον πέντε σοροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο το πρωί της Δευτέρας και ότι αναμένουν και άλλα θύματα καθώς οι μάχες μαίνονται.

Ιατρικές πηγές σημείωσαν ότι από τον Οκτώβριο έχουν σκοτωθεί περίπου 500 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και πολιτοφύλακες με επικεφαλής τον απότακτο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ μάχονται για την εκδίωξη των ισλαμιστικών ομάδων από την παράκτια πόλη της ανατολικής Λιβύης και έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου και ορισμένων στρατοπέδων της περιοχής. Οι ισλαμιστές διατηρούν ακόμη μερικό έλεγχο στο λιμάνι και την κατοικημένη περιοχή Λίθι.

Ένας ανώτερος αξιωματικός των δυνάμεων του Χάφταρ είπε ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κινούνται προς την περιοχή Λίθι, όπου οι ισλαμιστές μεταξύ των οποίων και η οργάνωση Άνσαρ αλ-Σαρία εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο.

Οι μάχες είναι μέρος μια ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης για τον έλεγχο της βορειοαφρικανικής χώρας η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής. Πρώην ομάδες ανταρτών που βοήθησαν- έχοντας τη στήριξη του ΝΑΤΟ-στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 έχουν εξεγερθεί και τώρα μάχονται μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης