Η λιβυκή ακτοφυλακή αναχαίτισε 299 μετανάστες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί σε δύο λαστιχένιες βάρκες ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι μετανάστες αναχαιτίστηκαν κοντά στην πόλη Ζλίτεν από ένα από τα παλιά, ανακαινισμένα σκάφη που δώρισαν οι αρχές της Ιταλίας στην ακτοφυλακή της Λιβύης νωρίτερα φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το δυτικό τμήμα της ακτογραμμής της Λιβύης αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από ένοπλες συγκρούσεις ή εξαιτίας της ανέχειας.

Οι αναχωρήσεις έχουν πάντως μειωθεί δραστικά από τον Ιούλιο, όταν μια ένοπλη οργάνωση στη Σαμπράτα άρχισε να τις εμποδίζει.

Δεχόμενη πιέσεις από τη Ρώμη και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ακτοφυλακή της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης ενέτεινε τη δράση της, αυξάνοντας τις περιπολίες της κι αναχαιτίζοντας μετανάστες πριν καν πλησιάσουν τα σκάφη που βρίσκονται στα διεθνή ύδατα για να εκτελούν αποστολές έρευνας και διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως την 24η Οκτωβρίου οι λιβυκές αρχές είχαν αναχαιτίσει 18.800 μετανάστες φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Άλλοι 111.000 και πλέον μετανάστες κατάφεραν να φθάσουν στην Ιταλία, στη συντριπτική τους πλειονότητα αναχωρώντας από τη Λιβύη.

Οι άνθρωποι που αναχαιτίστηκαν χθες Τρίτη μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Τρίπολης και κατόπιν μετήχθησαν σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τατζούρα, ένα προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας. Ανάμεσά τους είναι 15 παιδιά και 25 γυναίκες, δήλωσε ο Αλί αλ Σιμπράκ, ένας αξιωματικός της λιβυκής ακτοφυλακής.

Ένα νεογέννητο έκλαιγε επειδή πεινούσε. Στη μητέρα του, που μετά βίας περπατούσε, προσέφεραν βοήθεια οι τραυματιοφορείς ενός ασθενοφόρου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης