Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το Κοινοβούλιο η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

«Ένα εξαιρετικό νέο», σχολίασε ο Γερμανός Χάικο Μάας, ενώ ο Γάλλος Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» προς μια έξοδο της χώρας αυτής από το χάος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μια πρόοδος προς τη σταθερότητα, την προστασία και την ασφάλεια και την κυριαρχία της Λιβύης», σχολίασε ο Αιγύπτιος υπουργός Σάμεχ Σούκρι, ενώ ο Ιορδανός υπουργός Άιμαν Σαφάντι χαιρέτισε ένα «καλό βήμα προς μια πολιτική επίλυση».

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη απέσπασε την Τετάρτη την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, μια ψηφοφορία που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» για ένα υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε από μια διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η οποία αναμένεται να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από το χάος και να την οδηγήσει σε εκλογές στα τέλη Δεκεμβρίου.

Έπειτα από έντονες συζητήσεις δύο ημερών, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την ομάδα του Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με 121 ψήφους υπέρ επί 132 παρόντων βουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το επόμενο άμεσο βήμα πρέπει να είναι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των πολιτοφυλακών τους, είτε είναι επίσημες, είτε μη επίσημες. Είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει και ακολούθως οι εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε ο Μάας.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του συνταγματάρχη Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι σκηνικό μαχών επιρροής και άμεσων ή έμμεσων αντιπαραθέσεων πολλών ξένων δυνάμεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης