Δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι ανέκτησαν από τα στρατεύματα του Χαλίφα Χάφταρ τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γαριάν, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όπου ήταν εγκατεστημένο το κέντρο διοίκησης του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στη δυτική Λιβύη.

«Η Γαριάν τελεί υπό τον πλήρη έλεγχό μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα αλ Μετζίι, τονίζοντας παράλληλα ότι δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ πήραν τουλάχιστον 18 αιχμαλώτους και σκότωσαν δεκάδες στελέχη των δυνάμεων του ΛΕΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ είχε κατηγορήσει «πυρήνες εν υπνώσει» ότι διευκόλυναν την εισβολή μονάδων πιστών στην ΚΕΕ σε τμήμα της Γαριάν, χωρίς να αναγνωρίσει ότι η πόλη χάθηκε. Είπε ότι οι μάχες συνεχίζονταν και ότι η κατάσταση βρισκόταν «υπό έλεγχο».

Ο Μετζίι από τη δική του πλευρά εξέφρασε ικανοποίηση για μια «σημαντική νίκη» σε επίπεδο στρατηγικής και ηθικού και έκανε λόγο περί «κατάρρευσης» των δυνάμεων του Χάφταρ.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που εικονίζουν δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ να περιπολούν στη Γαριάν και βίντεο με κρατούμενους που παρουσιάζονται ως μαχητές του ΛΕΣ κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανάρτησή τους στο Facebook, οι παραστρατιωτικοί που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ ανέφεραν ότι προετοίμασαν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης μέσα σε «λιγότερες από 24 ώρες» και ότι βασίστηκαν σε μια «ανταρσία στο εσωτερικό της» και αεροπορικές επιδρομές.

«Η απώλεια της Γαριάν σημαίνει ότι χάθηκαν το βασικό κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων, μήνες εφοδιασμού, ένα νοσοκομείο εκστρατείας και σημαντικός εξοπλισμός» των δυνάμεων του Χάφταρ, έκρινε ο Μοχάμεντ Ελτζάρχ, λίβυος αναλυτής, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να ξαναπάρει την πόλη θα είναι «πολύ δύσκολο» για τον ΛΕΣ.

Έπειτα από ταχεία προέλαση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, ο στρατάρχης Χάφταρ κατέλαβε τη Γαριάν αστραπιαία τη 2α Απριλίου, πριν εξαπολύσει δύο ημέρες αργότερα την ευρείας κλίμακας επιχείρηση των δυνάμεών του με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, της έδρας της ΚΕΕ, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Όμως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ δεν μπόρεσαν εδώ και τρεις μήνες να μπουν στην πρωτεύουσα, λόγω της σφοδρής αντίστασης που πρόβαλαν παραστρατιωτικοί πιστοί στην ΚΕΕ, οι οποίοι ανακοίνωσαν κατόπιν πως πέρασαν στην αντεπίθεση.

Μάχες εκτυλίσσονται καθημερινά σε νότια προάστια της Τρίπολης και νότια της πρωτεύουσας, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 739 άνθρωποι, ανάμεσά τους 41 άμαχοι, και έχουν τραυματιστεί άλλοι τουλάχιστον 4.400, ανάμεσά τους 137 άμαχοι, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε μέσω Twitter ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προχθές Τρίτη. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης