Το Εφετείο της Τρίπολης έκανε αποδεκτές την Κυριακή δύο προσφυγές που αμφισβητούσαν κατά πόσο είναι νόμιμη η υποψηφιότητα του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου.

Τις προσφυγές κατέθεσαν άλλοι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, μεταδίδουν πολλά λιβυκά μέσα ενημέρωσης. Ο Ντμπεϊμπά έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έφεση μέσα σε 72 ώρες εάν το δικαστήριο απορρίψει την υποψηφιότητά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Εφετείο δέχτηκε το επιχείρημα ότι ο Ντμπεϊμπά δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά του τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, όπως προβλέπει ο, επίσης αμφιλεγόμενος, εκλογικός νόμος, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συνεργάτης του Μπασάγα.

Ο 62χρονος Ντμπεϊμπά, ένας εύπορος επιχειρηματίας από τη Μιζουράτα, διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο από ένα σώμα 75 Λίβυων εκπροσώπων όλων των πλευρών, κατόπιν πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είχε αναλάβει, μαζί με το τριμελές προεδρικό συμβούλιο, να επανενώσει τους θεσμούς και να οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Όπως και άλλοι υποψήφιοι για το αξίωμα του μεταβατικού πρωθυπουργού, είχε δεσμευτεί ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μη τήρηση αυτής της δέσμευσης βάρυνε επίσης στην απόφαση του Εφετείου, όπως και το γεγονός ότι πέραν της λιβυκής έχει και άλλη υπηκοότητα, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Μπασάγα. Ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μόνο τη λιβυκή υπηκοότητα.

Ο Ντμπεϊμπά δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης