Λιβύη: Απεσταλμένος του ΟΗΕ καταγγέλλει ξένη παρέμβαση στην επιδείνωση της κρίσης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 11:42
Λιβύη: Απεσταλμένος του ΟΗΕ καταγγέλλει ξένη παρέμβαση στην επιδείνωση της κρίσης

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να σέβονται το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα, εκτιμώντας παράλληλα ότι η αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε τη Δευτέρα εναντίον εργοστασίου παραγωγής μπισκότων ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα πολέμου».

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατηγόρησε πολλές χώρες πως επιδεινώνουν την κρίση στη Λιβύη.

Δήλωσε ότι η αεροπορική επίθεση εναντίον εργοστασίου που παρασκευάζει μπισκότα στην περιοχή Ουάντι Ράμπι, χθες, προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων και «ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου». Νωρίτερα χθες το Υπουργείο Υγείας της Λιβύης είχε ανακοινώσει ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.

Κατά την ομιλία του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ επιτέθηκε σφοδρά εναντίον «πλευρών από το εξωτερικό» που διεξάγουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυξάνοντας σύμφωνα με τον ίδιο τα θύματα μεταξύ των αμάχων. Ο Σαλαμέ πρόσθεσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός μισθοφόρων επιδεινώνει την κατάσταση στη Λιβύη, οξύνοντας τις συγκρούσεις.

«Οι κίνδυνοι και οι άμεσες επιπτώσεις από τις ξένες παρεμβάσεις είναι ολοένα και πιο εμφανείς» κατήγγειλε ο Σαλαμέ, κάνοντας λόγο για «μια κούρσα ενάντια στον χρόνο» για την επίτευξη λύσης στη σύγκρουση.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να συμμορφώνονται με το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη, το οποίο ισχύει από το 2011.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που περιήλθε στην κατοχή του AFP, η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παραβιάσει το εμπάργκο αυτό. Οι χώρες αυτές «παραδίδουν όπλα τακτικά και κάποιες φορές χωρίς στην πραγματικότητα να καταβάλλουν καμία προσπάθεια να αποκρύψουν την προέλευσή τους», υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεση αυτή που αφορά την περίοδο ενός έτους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 11:50