Οι κυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν έφοδο ισλαμιστών πολιτοφυλάκων σε μία από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές περιοχές της Λιβύης, χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Μαχητές του Φατζρ Λίμπια, συνασπισμού των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών ο οποίος κατέλαβε τον Αύγουστο την πρωτεύουσα Τρίπολη, επιχείρησαν να προωθηθούν από τρεις άξονες με κατεύθυνση την ανατολική περιοχή, γνωστή ως «πετρελαϊκή περιοχή της Αλ-Χιλάλ», που περιλαμβάνει τους τερματικούς σταθμούς σε Ρας Λανούφ, Μπρέικα και Αλ Σέντρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο «οι επιδρομές αεροσκαφών και ελικοπτέρων του στρατού τους σταμάτησαν, καθώς έπληξαν τους μαχητές που προωθούνταν στον τερματικό σταθμό του Αλ-Σέντρα», τον μεγαλύτερο της χώρας, δήλωσε ο στρατηγός Σακρ Τζαρούσι.

Ο συνασπισμός Φατζρ Λίμπια επιβεβαίωσε την έφοδο «για την απελευθέρωση τερματικών σταθμών και κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή Αλ Χιλάλ», η οποία βρίσκεται μεταξύ Βεγγάζης και Σύρτης, ενώ έκανε λόγο για δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες στις δυνάμεις του.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, στις οποίες μετέχουν οι δυνάμεις ασφαλείας πιστές στο Αμπντάλα Αλ Θίνι, πρωθυπουργό τον οποίο αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και εκείνες του κοσμικού απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ανέφεραν πέντε τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την απόκρουση της εφόδου κατά της πετρελαϊκής περιοχής, μάχες ξέσπασαν στη συνέχεια μεταξύ κυβερνητικών και ισλαμιστικών δυνάμεων, οι οποίες κατάφεραν να εισέλθουν στην περιοχή του Μπεν Τζαουάντ, όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του Αλ Σέντρα, σύμφωνα με τον στρατηγό Τζαρούσι.

Σύμφωνα με τον Αλί Αλ Χάσι, εκπρόσωπο των φρουρών ασφαλείας, αρμόδιων για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, τα αεροσκάφη άρχισαν επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων οι οποίες πραγματοποιούν επίθεση στο Μπεν Τζαουάντ.

Η παραγωγή λιβυκού πετρελαίου, η πώληση του οποίου αντιπροσωπεύει το 96% των εσόδων της χώρας, διαταράχθηκε φέτος από αλλεπάλληλες κρίσεις στους πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς. Ο αποκλεισμός μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής των υδρογονανθράκων και τα κρατικά έσοδα κατά τουλάχιστον 80%.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν τώρα επιχειρήσεις δυτικά της Τρίπολης και στη Βεγγάζη (1.000 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης), σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που έχουν πέσει στα χέρια των ένοπλων ισλαμιστών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης