Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΜΚΟ «Human Right Watch» για τη δράση μισθοφόρων από τη Λιβερία, οι οποίοι δε διστάζουν να στρατολογούν παιδιά σε επιθέσεις που εξαπολύουν σε περιοχές κοντά και μέσα στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Εκτιμάται ότι από τον Ιούλιο του 2011, τουλάχιστον 40 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των επιδρομών σε χωριά και κοινότητες στο δυτικό τμήμα της γειτονικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται να ενισχύσουν τις υποψίες της διεθνούς κοινότητας για χρήση μισθοφόρων από τον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Laurent Gbagbo, στη διάρκεια της διαμάχης του με τον τωρινό πρόεδρο της χώρας, Alassane Ouattara, ύστερα από το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου του 2010.

Έχοντας ηττηθεί στις εκλογές, o Laurent Gbagbo αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Από τις αρχές Μαρτίου του 2011, οι «Αόρατοι Κομάντο», πιστοί σύμμαχοι του Alassane Ouattara, εξαπέλυσαν μαζικές επιθέσεις, τρέποντας σε φυγή τον κυβερνητικό στρατό, με τις συγκρούσεις να μεταφέρονται στην οικονομική πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Αμπιτζάν.

Τελικά, με τη καταλυτική συνδρομή επίλεκτων δυνάμεων του γαλλικού στρατού, ο Laurent Gbagbo συνελήφθη μέσα στην προεδρική κατοικία στις 11 Απριλίου. Πλέον βρίσκεται στην Ολλανδία όπου και αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης προκειμένου να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, η πλειοψηφία των μισθοφόρων που πολέμησαν στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου δεν οδηγήθηκαν ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά επέστρεψαν προσωρινά στο ανατολικό τμήμα της Λιβερίας, συνεχίζοντας ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα τη δράση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
«Λουτρό» αίματος σε χωριό της Ακτής Ελεφαντοστού, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 04:10
Ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης ο Gbagbo, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011, 18:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης