Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, ενώ συνεχείς είναι οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτών με άνδρες του στρατού.

Πιο συγκεκριμένα, Βενεζουελάνοι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να διαλύσουν δεκάδες διαδηλωτές που ήθελαν να διασχίσουν μία γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία στην Ουρένια στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτική Βενεζουέλα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το Καράκας αποφάσισε χθες να κλείσει τη γέφυρα αυτή, ανάμεσα σε άλλες, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιθυμεί να εισαγάγει η αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να εργαστούμε», φώναζε το πλήθος απέναντι στην Εθνοφρουρά της Βενεζουέλας και την αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που απέκλεισαν τη γέφυρα Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ, μία από τις τέσσερις που ενώνει την Πολιτεία Τάτσιρα με την Κολομβία.

Επίσης επεισόδια, ξέσπασαν και στους δρόμους του Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα όταν εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς την γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ.

13 μέλη της Εθνοφρουράς αυτομόλησαν στην Κολομβία

Έντεκα στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν σήμερα διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα. Τα σύνορα είναι κλειστά έπειτα από διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για να εμποδισθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα του, ανακοίνωσαν οι αρχές της Κολομβίας.

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους 13, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

 

Ο στρατός της Βενεζουέλας χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά εθελοντών που ξεφόρτωναν ανθρωπιστική βοήθεια στη γέφυρα Φρανθίσκο ντε Πάουλα στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με βίντεο ασφαλείας που στάλθηκε από πηγή της κολομβιανής κυβέρνησης.

Η γέφυρα, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ουρένια της Βενεζουέλας, είναι μία από τις τρεις διεθνείς γέφυρες από τις οποίες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ελπίζει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον λαό της Βενεζουέλας, που υποφέρει από εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Η κολομβιανή κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι στρατιώτες της Βενεζουέλας πυροβόλησαν επίσης με σφαίρες από καουτσούκ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

 

Η κυβέρνηση του Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) το κλείσιμο των συνόρων στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά) στα σύνορα με την Κούκουτα.

Το μέτρο αυτό αφορά τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, το πιο σημαντικό σημείο διέλευσης για πεζούς, από την πλευρά της πόλης Σαν Αντόνιο ντε Τάτσιρα, καθώς και τη γέφυρα Λα Ουνιόν α Μπόκα ντε Γκρίτα και τη γέφυρα Σανταντέρ στην Ουρένια.

Μια τέταρτη γέφυρα, εκείνη της Τιεντίτας ανάμεσα στην Ουρένια (Τάτσιρα, Βενεζουέλα) και την Κούκουτα (Νόρτε ντε Σανταντέρ, Κλομβία) έχει αποκλειστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου από κοντέινερ που έχει εγκαταστήσει ο στρατός της Βενεζουέλας.

«Καθ΄οδόν η ανθρωπιστική βοήθεια»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες «βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Βενεζουέλα».

«Η ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Βενεζουέλα με ειρηνικό και ήρεμο τρόπο προκειμένου να σωθούν ζωές», δήλωσε ο Γκουαϊδό από τη συνοριακή πόλη Κούκουτα της Κολομβίας.

Ένα φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στη Βενεζουέλα από τη Βραζιλία σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα), δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Μιγκέλ Πισάρο, στους δημοσιογράφους στο Καράκας.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters δήλωσε, ωστόσο, ότι αν και το φορτηγό βρίσκεται στο έδαφος της Βενεζουέλας, δεν έχει περάσει ακόμη από το τελωνειακό σημείο ελέγχου.

Τα «παίζει όλα για όλα» ο Μαδούρο – Διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία, από όπου γίνονται προσπάθειες για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

«Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας, ο πρέσβης και οι πρόξενοι της οποίας έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα. Έξω, ολιγάρχες!», είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση οπαδών του στο Καράκας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης