Επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων, αλλά και κανονιών νερού προκειμένου να διαλύσει τους πολίτες με τα κίτρινα γιλέκα που διαδηλώνουν εναντίον της αύξησης της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου αλλά και κατά των οικονομικών πολιτικών του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Πρόκειται για το δεύτερο Σαββατοκύριακο των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» που έχουν προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρη τη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου και ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, που τους εμπόδισαν να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο.

Μερικοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν ταμπέλες με συνθήματα που έγραφαν «Παραίτηση Μακρόν», και «Μακρόν, κλέφτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε μεγάλους οδικούς κόμβους και σε ολόκληρη τη χώρα.

Το κίνημα με τα κίτρινα γιλέκα ξεκίνησε ως διαμαρτυρία στους φόρους που επέβαλλε η κυβέρνηση και είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ωστόσο μετατράπηκε γρήγορα σε κίνημα διαμαρτυρίας απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες το κίνημα «κίτρινα γιλέκα» κατάφερε να κατεβάσει στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους χωρίς να έχει επίσημους εκπροσώπους, όπως συνδικάτα ή κόμματα. Το κίνημα αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για τις αρχές αφού είναι ουσιαστικά απρόβλεπτο. Σχεδόν καμία διαδήλωση δεν είχε δηλωθεί προηγουμένως στις αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πόσοι και πού θα διαδηλώσουν.

Σημειώνεται πως τα κίτρινα γιλέκα αποτελούν τον υποχρεωτικό προστατευτικό εξοπλισμό που οφείλουν να έχουν όλοι οι οδηγοί στη Γαλλία. 

Videos: RT, Φωτογραφίες: Reuters

Διαβάστε επίσης:  Διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης