Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βηρυτό βράδυ το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που ζητούσαν λύση στην κρίση με τα σκουπίδια στη χώρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ένας από τους οποίους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου.

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί το απόγευμα στο κέντρο της Βηρυτού για να διαμαρτυρηθούν για την ανικανότητα της κυβέρνησης να διευθετήσει το πρόβλημα των οικιακών απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους εδώ και εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του κινήματος «Εσείς βρωμάτε» και συγκεντρώθηκαν πλατεία Ριάντ αλ-Σολ, κοντά στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αρχών τις οποίες κατηγορούν κυρίως για πολιτική παραλυσία και διαφθορά.

«Κάποια σκουπίδια ΔΕΝ πρέπει να ανακυκλώνονται», έγραφε πλακάτ πάνω σε φωτογραφίες Λιβανέζων πολιτικών.

Η διαδήλωση εξέλαβε βίαιες διαστάσεις όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε μπουκάλια και κροτίδες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν τοποθετήσει μεταλλικά οδοφράγματα και συρματοπλέγματα για να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο του κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα αλλά η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και αντλιών νερού για να τους διαλύσει. Οι αστυνομικοί επίσης χτύπησαν διαδηλωτές και πυροβολισμοί ακούγονταν όσο οι συγκρούσεις συνεχίζονταν τη νύχτα.

«Υπάρχουν 16 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας», οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, δήλωσε αξιωματούχος του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει το είδος των τραυμάτων.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας έκαναν λόγο για 35 τραυματίες στις τάξεις τους χωρίς να προσδιορίζουν τη σοβαρότητα των τραυματισμών. Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών.

Αργά το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών Νούχαντ Μασνούκ, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ζήτησε από την αστυνομία να σταματήσει αμέσως τη ρίψη πυρών και δήλωσε ότι όσοι άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών θα διωχθούν.

Οι συγκρούσεις σταμάτησαν αργά το βράδυ, ωστόσο εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν στην Πλατεία Μαρτύρων στο κέντρο της πόλης, με έναν από τους διοργανωτές να δηλώνει ότι δεν θα φύγουν πριν από την απελευθέρωση πέντε διαδηλωτών που συνελήφθησαν από οι δυνάμεις της τάξης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι όλοι όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αφέθηκαν ελεύθεροι, έπειτα από αίτημα του υπουργού Εσωτερικών. Δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός των κρατουμένων.

Η εκστρατεία «Εσείς βρωμάτε» έχει ήδη οργανώσει διάφορες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Η κρίση ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου, με το κλείσιμο από εξαγριωμένους κατοίκους της χωματερής στο Νάαμεχ, που βρίσκεται έξω από τη Βηρυτό. Αν και η αποκομιδή των απορριμμάτων επαναλήφθηκε ημέρες μετά, με την έλλειψη χώρων υγειονομικής ταφής τα απορρίμματα ερρίφθησαν πρόχειρα, σε κενούς χώρους εδώ και εκεί.

Ο χώρος υγειονομικής ταφής στο Νάαμεχ άνοιξε το 1997. Σχεδιάστηκε για να δεχτεί τα απορρίμματα από την πρωτεύουσα και τον μεγάλο πληθυσμό των βουνών μόνο για μερικά χρόνια, μέχρι να βρεθεί μια συνολική λύση. Ωστόσο λειτουργεί ακόμα, 18 χρόνια αργότερα.

Το κοινοβούλιο είναι διχασμένο και σε πλήρη αδράνεια αφού ποτέ δεν ήταν σε θέση να ψηφίσει κατάλληλο νόμο. Η κοιλάδα Νάαμεχ που κανονικά θα δεχόταν δύο εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, έχει γεμίσει τελικά με 15 τόνους.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σωροί σκουπιδιών έχουν λάβει ογκώδεις διαστάσεις στις συνοικίες. Ορισμένοι κάτοικοι καταφεύγουν στην καύση των απορριμμάτων στους δρόμους, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τοξικές ουσίες. Ορισμένοι φορούν μάσκες για να προστατευτούν από την αποκρουστική οσμή. Άλλοι πάλι ξεσπούν το θυμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #Εσείς βρωμάτε.

Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ο Λίβανος μπορεί να υποστεί μεγάλη υγειονομική καταστροφή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης