Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και υποστηρικτών της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ στο κέντρο της Βηρυτού, το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από την ανάρτηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ενός επικριτικού βίντεο για τη σιιτική κοινότητα και ηγεσία.

Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα να προσβάλει τη σιιτική κοινότητα στον Λίβανο, σιίτες ιμάμηδες και ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο άνδρας αυτός είναι ο Σάμερ Σιντάουι, ένας σουνίτης από την Τρίπολη ο οποίος δηλώνει ότι ζει εκτός Λιβάνου.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους οργισμένοι από το βίντεο αυτό και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να τους απωθήσει.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Βηρυτού έμοιαζαν με πεδίο μάχης, καλυμμένοι με πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το κίνημα Αμάλ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να αποχωρήσουν από τον δρόμο, ενώ σιίτες και σουνίτες ιερωμένοι χαρακτήρισαν το βίντεο απόπειρα να διχαστούν οι δύο κοινότητες και ζήτησαν από τους πολίτες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Λίβανος συγκλονίζεται από τις 17 Οκτωβρίου από ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορα δόγματα, κατηγορώντας την πολιτική ελίτ για διαφθορά και κακοδιαχείριση. Εξαιτίας της πίεσης των διαδηλωτών ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι εξωθήθηκε σε παραίτηση στις 29 Οκτωβρίου.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απέρριψαν την υποψηφιότητα Χαρίρι ζητώντας τον διορισμό ενός «ανεξάρτητου υποψηφίου» και τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Πηγή από το περιβάλλον του Χαρίρι δήλωσε ότι «οι επόμενες 72 ώρες θα είναι κρίσιμες», με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να επιμένει και ο ίδιος στον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης