Λίβανος: Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας λόγω επιδείνωσης της οικονομίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020, 09:43
Λίβανος: Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας λόγω επιδείνωσης της οικονομίας

Διαδηλωτές έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής πολλούς δρόμους σε όλο τον Λίβανο για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ANI. Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν άμεσα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους, όπου οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων.

Στην περιοχή Ζάλκα, βορειοανατολικά της Βηρυτού, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και έλαβαν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με τον Ρόντνεϊ Έιντ, αξιωματούχο του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού.

Διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων στην Ντμπάιγε, βόρειο προάστιο της Βηρυτού, προκαλώντας την επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Τρίπολη, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Ντάμουρ, νότια της Βηρυτού, νεαροί έκαψαν λάστιχα «για να καταγγείλουν την οικονομική κατάσταση».

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται πολλές διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας, με τους διαδηλωτές να παραμένουν κυρίως στα αυτοκίνητά τους, παρά τους περιορισμούς που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19 και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύχτα.

Ο Λίβανος γνώρισε στις 17 Οκτωβρίου 2019 ένα τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης στη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να καταγγείλουν την οικονομική κατάσταση και να ζητήσουν την ανανέωση της πολιτικής τάξης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα.

Εξάλλου εδώ και μήνες η χώρα έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την επιδημία του κορωνοϊού. Περίπου το 45% του πληθυσμού του Λιβάνου ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Το 2020 η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12%, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020, 09:57