Ο Λίβανος «από ψηλά»: ο στρατός του Λιβάνου οργανώνει από την Πέμπτη τουριστικές υπερπτήσεις στη χώρα με ελικόπτερο, μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να γεμίσει τα ταμεία της Πολεμικής Αεροπορίας, που πλήττεται από την οικονομική κρίση στη χώρα.

Η οικονομική κατάρρευση, η χειρότερη στην ιστορία του Λιβάνου και μια από τις χειρότερες κρίσεις παγκοσμίως από το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, συνδυάζεται με την υποτίμηση του νομίσματος, η οποία εξάντλησε τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων και την αμοιβή των στρατιωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ιστοσελίδα του, ο στρατός ανακοίνωσε την έναρξη από 1ης Ιουλίου, τουριστικών υπερπτήσεων «διάρκειας 15 λεπτών με ελικόπτερο τύπου Raven» από δύο βάσεις στο Άμσιτ (βόρεια) και στο Ράγιακ (ανατολικά).

Οι μελλοντικοί πελάτες, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία «Ο Λίβανος… από ψηλά», μπορούν να εγγραφούν συμπληρώνοντας ένα ηλεκτρονικό έντυπο που απευθύνεται μόνο σε πολίτες.

Τρεις άνθρωποι επιτρέπεται να ανεβαίνουν σε κάθε ελικόπτερο. Η πτήση στοιχίζει σχεδόν 150 δολάρια, τα οποία θα καταβάλλονται σε μετρητά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόχος είναι «η ενίσχυση του τουρισμού του Λιβάνου με έναν νέο τρόπο και η υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας», ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή.

Στα μέσα Ιουνίου, η Γαλλία είχε προεδρεύει διάσκεψης αρωγής στην οποία μετείχαν 20 χώρες που κινητοποιήθηκαν υπέρ του στρατού του Λιβάνου, αλλά δεν έγινε καμιά συγκεκριμένη ανακοίνωση στο τέλος της συνόδου.

Ο στρατός είχε διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες ανάγκες για άμεση βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ανταλλακτικά), που ανέρχονταν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2020, ο στρατός είχε ανακοινώσει επίσης ότι δεν θα σέρβιρε πλέον κρέας στα γεύματα των στρατιωτών λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των τροφίμων.

Η υποτίμηση της λίρας Λιβάνου ήταν αιτία να μειωθούν δραματικά οι μισθοί. Ένας απλός στρατιώτης κερδίζει σχεδόν 1,2 εκατομμύριο λίρες Λιβάνου τον μήνα, δηλαδή γύρω στα 800 δολάρια με βάση την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία αλλά στην πραγματικότητα μόλις 80 δολάρια στην τιμή της μαύρης αγοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης