Ο στρατός του Λιβάνου άρχισε να διαλύει τα καταλύματα των Σύρων προσφύγων σε μια άνυδρη, πάμφτωχη περιοχή στα σύνορα με τη Συρία, καθώς έληξε η διορία που τους είχαν δώσει οι τοπικές αρχές για να αποχωρήσουν μόνοι τους από εκεί, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι αρχές, φοβούμενες ότι οι πρόσφυγες θα εγκαθίσταντο μόνιμα στην περιοχή, τους είχαν διατάξει να κατεδαφίσουν τα θεωρούμενα «παράνομα» κτίσματα. Τους επέτρεπαν να χρησιμοποιούν μόνο ξύλο και λινάτσες για να φτιάξουν προσωρινά καταλύματα για τη στέγασή τους. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατεδάφιση των κτισμάτων στην περιοχή του Αρσάλ ήταν η 9η Ιουνίου, αλλά δόθηκε αναβολή για την 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα τα ξημερώματα «μονάδες του στρατού διείσδυσαν σε πολλούς καταυλισμούς στο Αρσάλ και κατεδάφισαν τουλάχιστον 20 σπίτια», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους επτά ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η Oxfam, η Save the Children και η NRC (Νορβηγικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες). «Φοβόμαστε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι αύριο θα γίνουν και άλλες κατεδαφίσεις», πρόσθεσαν.

Περίπου 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 7.500 είναι παιδιά, απειλούνται από αυτές τις κατεδαφίσεις που αφορούν 3.000 κτίσματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πολλοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες να γκρεμίσουν μόνοι τους τα σπίτια τους. Μέχρι τις 27 Ιουνίου είχαν κατεδαφιστεί λιγότερα από τα μισά κτίσματα στο Αρσάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν πρόκειται να συνεχιστούν οι κατεδαφίσεις, προτρέπουμε τις αρχές να παράσχουν εναλλακτικές λύσεις στους πρόσφυγες, να τους επιτρέψουν να διασώσουν τα προσωπικά τους είδη και να τους δοθεί περισσότερος χρόνος για να βρουν κατάλυμα για τις οικογένειές τους», ζήτησαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο δήμαρχος του Αρσάλ, Μπάσελ αλ Χουτζέιρι, δήλωσε ότι οι κατεδαφίσεις αυτές είναι «περιορισμένης έκτασης» και αφορούν μόνο τα κτήρια από μπετόν.

Ο Λίβανος, μια χώρα 4 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει υποδεχτεί 1,5-2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες μετά τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011. Από αυτούς, περίπου το 1 εκατομμύριο έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ με την ιδιότητα του πρόσφυγα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν συχνά την παρουσία αυτών των ανθρώπων στη χώρα, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τον οικονομικό μαρασμό του Λιβάνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης