Την υιοθέτηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που μέχρι τώρα παρεμποδίζονταν λόγω των διαιρέσεων στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, ενώ το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Οι διαδηλωτές διεκδικούν κατά προτεραιότητα την απομάκρυνση του συνόλου της πολιτικής τάξης, την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη να εξεύρει λύσεις στην οικονομική και κοινωνική κρίση που υπονομεύει τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έδωσα προθεσμία στους εταίρους στο πλαίσιο της κυβέρνησης προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ουσιαστικά και απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο Χαρίρι σε συνέντευξη Τύπου, μερικές ώρες πριν από τη λήξη ενός τελεσιγράφου 72 ωρών που είχε δώσει στα μέλη της κυβέρνησής του προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιό του.

Υποσχέθηκε κυρίως έναν «προϋπολογισμό του 2020 χωρίς επιπλέον φόρους για τον πληθυσμό» που θα συνοδευτεί από έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Ανακοίνωσε επίσης μια μείωση κατά 50% των μισθών του προέδρου και των πρώην προέδρων, των υπουργών και των βουλευτών, καθώς και νέους φόρους στις τράπεζες.

Ο Χαρίρι είπε ότι υποστηρίζει το αίτημα των διαδηλωτών για πρόωρες εκλογές. «Η φωνή σας ακούγεται, και αν ζητάτε πρόωρες εκλογές εγώ, ο Σαάντ Χαρίρι προσωπικά είμαι μαζί σας». Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν τον Μάιο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανακοινώσεις του Χαρίρι, που μεταδόθηκαν απευθείας από τα μεγάφωνα στα σημεία των μεγάλων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Βηρυτού, έγιναν δεκτές από τους διαδηλωτές με τα συνθήματα «Επανάσταση, επανάσταση» και «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», εμβληματικά της αμφισβήτησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης