Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον Λίβανο να τερματίσουν άμεσα τις πράξεις βίας και να απέχουν από προκλητικές ενέργειες και εμπρηστική ρητορική, τόνισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Έξι σιίτες έπεσαν νεκροί την Πέμπτη από πυρά στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σε επίθεση εναντίον υποστηρικτών των σιιτικών κινημάτων Χεζμπολάχ και Αμάλ που διαδήλωναν, ζητώντας την απομάκρυνση του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, του επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την ανάγκη για μια αμερόληπτη, διεξοδική και διαφανή έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντουζαρίκ.

Από την πλευρά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε «αποκλιμάκωση των εντάσεων» στην χώρα.

«Τασσόμαστε ενάντια σε κάθε εκφοβισμό και απειλές βίας κατά της δικαιοσύνης οποιασδήποτε χώρας και υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος στον Λίβανο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Χεζμπολάχ που είχε καλέσει αυτή τη διαδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργά την Πέμπτη ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε στο Reuters ότι τα βίαια επεισόδια συνιστούν μια οπισθοδρόμηση για την κυβέρνηση, την οποία θα ξεπεράσει.

«Ο Λίβανος περνά μια δύσκολη περίοδο. Είμαστε σαν ένας ασθενής μπροστά στον θάλαμο των επειγόντων περιστατικών», είπε ο Μικάτι. «Έχουμε πολλά στάδια να περάσουμε μετά από αυτό για να ολοκληρώσουμε την ανάρρωση».

Νωρίτερα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο Twitter την κήρυξη εθνικού πένθους σήμερα Παρασκευή για τους νεκρούς των βίαιων επεισοδίων της Πέμπτης στη Βηρυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης