Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Μεγάλης Πέμπτης στη νότια Καλιφόρνια, ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων ετών.

Όπως αναφέρουν οι «Los Angeles Times» αν και δεν υπήρχαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε μεγάλη ακτίνα και αυτό ήταν μια υπενθύμιση πως πρόκειται για μια σεισμογενή περιοχή. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο, εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα από τα Νησιά της Μάγχης και περίπου 85 χιλιόμετρα δυτικά από το Λος Άντζελες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίκεντρο της δόνησης

Τα οκτώ Νησιά της Μάγχης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε επίκεντρο ανατολικά της Σάντα Κρουζ κοντά σε ρήγμα, σύμφωνα με τον Egill Hauksson, σεισμολόγο του «Καλτέκ» (σ.σ.: Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια).

«Σεισμοί σε αυτά τα σημεία γίνονται συνέχεια. Υπάρχει μια σειρά σημαντικών ρηγμάτων» είπε. 

«Υπάρχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα ότι αυτή η δόνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά η πιθανότητα αυτή μειώνεται με τον καιρό» δήλωσε ο Hauksson.

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην περιοχή των Νήσων της Μάγχης πριν από την δόνηση της περασμένης εβδομάδας ήταν το 1981, η οποία είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ» δήλωσε ο Hauksson. Το 2013 σημειώθηκε ένας σεισμός μεγέθους 4,8R στα Nησιά. Ο τελευταίος σεισμός που έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκε στο Encino το 2014 και είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ. Αυτή η δόνηση ταρακούνησε σχεδόν ολόκληρη την περιοχή και ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που «χτύπησε» ακριβώς κάτω από τα βουνά της Σάντα Μόνικα τα τελευταία 80 χρόνια.

Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάντα Μπάρμπαρα το 1925

Η περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα φιλοξενεί μια σειρά σεισμικών ρηγμάτων, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το ρήγμα Santa Ynez, το οποίο έχει μήκος 80 χιλιομέτρων και εκτείνεται βόρεια της πόλης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για ένα ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο μεγάλος σεισμός της Σάντα Μπάρμπαρα το 1925, που είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε ένα σημαντικό τμήμα της πόλης. Καταστράφηκαν σιδηροδρομικές γραμμές ενώ προκάλεσε εκτεταμένες κατολισθήσεις. 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Κομητεία Όραντζ.

Μετά το μεγάλο σεισμό του 2010, την Κυριακή του Πάσχα, που έπληξε τα σύνορα Καλιφόρνια – Μεξικό, η περιοχή έχει χτυπηθεί από 14 σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5R ή και μεγαλύτερες στη νότια Καλιφόρνια. Ο Hauksson εκτιμά ότι ίσως οι μισοί από αυτούς έγιναν αισθητοί στο Λος Άντζελες.

Σύστημα προειδοποίησης σεισμών

Στον πρόσφατο σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο σύμπλεγμα των Νησιών της Μάγχης κάποιοι φαίνεται πως τον αντιλήφθηκαν νωρίτερα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Los Angeles Times», οι σεισμολόγοι μίλησαν για ακόμη ένα επιτυχημένο τεστ του συστήματος προειδοποίησης σεισμών.

Στο Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο άκουσαν την ειδοποίηση περίπου 10 δευτερόλεπτα προτού αρχίσουν να νιώθουν τον σεισμόΟ διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Νότιας Καλιφόρνιας, Τζον Βιντάλ, τόνισε ότι το σύστημα δούλεψε. Όπως δήλωσε τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνάδελφοί του στο Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο άκουσαν την ειδοποίηση περίπου 10 δευτερόλεπτα προτού αρχίσουν να νιώθουν τον σεισμό.

Το σύστημα προειδοποίησης σεισμών είναι ένα σύστημα σεισμικών αισθητήρων και ένα σύστημα καταγραφής δεδομένων που ανιχνεύει και καταγράφει την ανάδευση του εδάφους, τοποθετείται σε ένα υπόγειο θόλο με επένδυση από σκυρόδεμα και πλαστικό υψηλής πυκνότητας. Τα καταγεγραμμένα δεδομένα μεταδίδονται σε έναν κεντρικό εντοπιστή σε πραγματικό χρόνο

Το σύστημα προειδοποίησης σεισμών

Κάτοικος του Λος Άντζελες έγραψε στο Twitter της πως με τη βοήθεια της εφαρμογής κατάφερε να προστατευτεί γρήγορα από τον σεισμό των 5,3R

Ανάμεσα σε αυτούς που αντιλήφθηκαν τη σεισμική δόνηση ήταν και μια οικογένεια φαλακρών αετών στο νησί της Santa Cruz.

Στη live κάμερα που είναι τοποθετημένη στο Εθνικό Πάρκο του νησιού δείχνει τον φαλακρό αετό στη φωλιά του και ξαφνικά το δέντρο αρχίζει να τρέμει.

H δημοσίευση από το CBS

To βίντεο από το στιγμιότυπο:

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης