Η γρήγορη νίκη των Ταλιμπάν και η επικράτησή τους στο Αφγανιστάν προκαλεί μία αναρίθμητη αλυσίδα κοινωνικών και όχι μόνο προβλημάτων, προκαλώντας ήδη φόβο στους Αφγανούς που θεωρούν προδιαγεγραμμένο πια το μέλλον τους…

Μπορεί οι Ταλιμπάν να δηλώνουν ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους ξένους υπηκόους να εγκαταλείψουν ομαλά το Αφγανιστάν χωρίς να υπάρχει το παραμικρό εμπόδιο από τους ίδιους. Δεν έχουν όμως την ίδια καλή διάθεση και με τους γηγενείς που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα τους και μάλιστα κρύβονται στα βουνά για να μην πέσουν στα χέρια του νέου καθεστώτος. Πρόκειται για άτομα τα οποία συνεργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ και πλέον θεωρούνται κατάσκοποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT, οι Ταλιμπάν ψάχνουν πόρτα – πόρτα τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρώσει τα ονόματά τους σε μία λίστα και ζητούν από τις οικογένειες να καταδώσουν τους συγγενείς τους. Οι New York Times, επικαλούνται έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο αναφέρεται ότι οι μαχητές ψάχνουν τους στόχους τους πόρτα-πόρτα. Επισημαίνεται ακόμη ότι κάποιοι κατάφεραν να διαπραγματευτούν για την παράδοση της εξουσίας, κι άλλοι κράτησαν τα όπλα τους και πήγαν με την πλευρά των νικητών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσιγκτον αρκέστηκε σε μία δήλωση ότι οι αφγανικές δυνάμεις απλά παραιτήθηκαν. Ωστόσο, υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί στρατιώτες, κομάντο και κατάσκοποι που πάλεψαν μέχρι το τέλος και τώρα έχουν μείνει πίσω και διώκονται από τους Ταλιμπάν. 

«Δεν υπάρχει διέξοδος», ανέφερε ένας Αφγανός κομάντο, σε γραπτό μήνυμα προς έναν Αμερικανό στρατιώτη, με τον οποίο πολέμησαν μαζί. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι κρύβεται στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν, παγιδευμένος αφότου οι μονάδες του τακτικού στρατού παραδόθηκαν γύρω του. «Προσεύχομαι να σωθώ», είπε ο ίδιος, μη γνωρίζοντας αν θα ξεφύγει από το νέο καθεστώς. 

Οι Ταλιμπάν απειλούν να συλλάβουν ή να τιμωρήσουν τα μέλη οικογενειών εκείνων των ανθρώπων που ψάχνουν, αν δεν βρουν τους ίδιους. Πολλοί Αφγανοί μίλησαν ανώνυμα σε Αμερικάνους αξιωματούχους, προκειμένου να προστατεύσουν τους φίλους και άλλους δικούς τους ανθρώπους οι οποίοι κρύβονται ακόμη στο Αφγανιστάν. 

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν έχουν ψάξει στα μητρώα των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών καθώς και του αρχηγείου της Υπηρεσίας Κατασκοπίας του Αφγανιστάν, φτιάχνοντας λίστες με άτομα που αναζητούν. Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για γρήγορη και θανάσιμη εκδίκηση από τους Ταλιμπάν.

Το έγγραφο στο οποίο αναφέρονται οι NYT, με ημερομηνία 18/8, δόθηκε στον ΟΗΕ από το Νορβηγικό Κέντρο Διεθνών Αναλύσεων, μια ομάδα που παρέχει πληροφορίες σε αντιπροσωπείες του παγκόσμιου οργανισμού.

Στο ίδιος έγγραφο φαίνεται πως Ταλιμπάν διέθεταν μια λίστα με άτομα που ήθελαν να ανακρίνουν και να τιμωρήσουν -καθώς και το πού αυτά βρίσκονταν, έλεγε το έγγραφο.

Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στα σπίτια «συλλαμβάνοντας ή/και απειλώντας με θάνατο μέλη των οικογενειών των στόχων τους, εκτός εάν τους παραδοθούν». 

Οι κύριοι στόχοι ήταν μέλη του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας, καθώς και άτομα που εργάζονταν σε ερευνητικές μονάδες της ανατραπείσας κυβέρνησης, όπως αναφέρει το έγγραφο. Αυτή η αξιολόγηση κοινοποιήθηκε μεταξύ αρκετών στρατιωτών και πρώην αξιωματούχων, οι οποίοι κρύβονταν και έδωσαν συνέντευξη στους NYT.

Τα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας δεν συμπεριλαμβάνονται στα ειδικά προγράμματα βίζας της αμερικανικής κυβέρνησης, εν αντιθέσει με τους διερμηνείς που συνεργάζονταν με Αμερικανούς στρατιώτες ή Αφγανούς που δούλευαν στην αμερικανική πρεσβεία.

Για να σωθούν και αυτοί θα πρέπει προηγουμένως να καταφέρουν να περάσουν από τους μαχητές των Ταλιμπάν που έχουν μπλοκάρει τις εισόδους του αεροδρομίου. Φέρεται μάλιστα να ψάχνουν για Αφγανούς στρατιώτες, αξιωματούχους ασφαλείας και άλλους που εργάζονταν άμεσα για δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.   

Πληροφορίες από New York Times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης