Κρίσιμες ώρες για το Λονδίνο, έπειτα από το μήνυμα «take it or leave it» από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι η μοναδική εναλλακτική στη συμφωνία που κλείστηκε για το Brexit με το Λονδίνο είναι να μη γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέι και Γιούνκερ είχαν χθες στο Στρασβούργο διαπραγματεύσεις της ύστατης στιγμής, στις οποίες δόθηκαν νέες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα σύνορα από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέι και Γιούνκερ είχαν χθες στο Στρασβούργο διαπραγματεύσεις της ύστατης στιγμής, στις οποίες δόθηκαν νέες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα σύνορα από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο«Είτε αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί ή το Brexit μπορεί να μη γίνει καθόλου» δήλωσε ο Γιούνκερ έχοντας στο πλευρό του τη Μέι, με την οποία συναίνεσε να υπάρξουν τροποποιήσεις στη συμφωνία για το «διαζύγιο» το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φως στις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

«Ο πρωθυπουργός (Βαράντκαρ) είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει αυτήν την προσέγγιση, ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία» σημείωσε και διαβεβαίωσε πως βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με τον επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο Γιούνκερ τόνισε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι εάν η Βρετανία δεν έχει κλείσει συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ε.Ε. πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών (23η-26η Μαΐου), τότε θα είναι νομικά υποχρεωμένη να διεξαγάγει και εκείνη εκλογές για την ανάδειξη μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Γιούνκερ ανέφερε μετά τη νέα συμφωνία που έκλεισε για το Brexit με τη Μέι ότι «η αποχώρηση του ΗΒ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν από την 23η έως την 26η Μαΐου εφέτος». Και συμπλήρωσε: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τότε, θα είναι νομικά υποχρεωμένο να διεξαγάγει τις εκλογές αυτές».

Όλα κρίνονται στη Βουλή των Κοινοτήτων

Από τη μεριά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η νέα αυτή ρύθμιση θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Θα κληθούν να ψηφίσουν εκ νέου σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες έως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Το νέο κείμενο εγγυάται «ότι η Ε.Ε. δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ’ αόριστον», τόνισε η Μέι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γιούνκερ στο Στρασβούργο.

Ακόμη, επέμεινε πως η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται εξ ορισμού να αποτελεί αντίγραφό του.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση, κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει από την Ε.Ε. όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.

Όμως – προειδοποίησε ο Γιούνκερ – εάν ο εφαρμοστικός νόμος απορριφθεί εκ νέου, «δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία». «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ερμηνείες των ερμηνειών, ούτε περαιτέρω εγγυήσεις των εγγυήσεων» είπε.

Λίγη ώρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μέι, αποκάλυψε τι συμφωνήθηκε στους Bρετανούς κοινοβουλευτικούς. Το κείμενο «μας προσφέρει την επιβεβαίωση ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να προσπαθήσει να παγιδεύσει το ΗΒ στο backstop επ’ αόριστον», σημείωσε.

Ο συμβιβασμός που συμφωνήθηκε χθες συμπεριλαμβάνει επίσης μια κοινή δήλωση, που θα προστεθεί στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-Ε.E. Θα εξηγεί πως οι συνομιλίες θα επιταχυνθούν προκειμένου το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο, να μη χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Επιπλέον, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται μια μονομερής διακήρυξη του Λονδίνου, που αναφέρει ότι το ΗΒ θα μπορεί να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση καταρρεύσουν.

Η Ιρλανδία, με την υποστήριξη των υπολοίπων 26 κρατών της Ε.Ε., έχει απορρίψει κάθε πρόταση να τεθεί χρονικός περιορισμός στο backstop ή να χαλαρώσουν οι πρόνοιές του.

Πάντως, ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου πως η ομάδα του βρίσκεται «σε μόνιμη επαφή με τους Ιρλανδούς φίλους μας τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες» και ότι ο Βαράντκαρ είναι διατεθειμένος «να υποστηρίξει αυτήν την προσέγγιση ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία».

Εάν η Μέι ηττηθεί και πάλι στη νέα ψηφοφορία σήμερα, η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει άλλες δύο προτάσεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη, για το εάν το ΗΒ πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία και για το εάν θα πρέπει να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης