Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Λιθουανίας συμφώνησαν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε το Βίλνιους.

«Συμφωνήσαμε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να σπαταλήσει χρόνο και πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να συζητηθούν, να συμφωνηθούν και να επικυρωθούν οι κυρώσεις στην επόμενη σύνοδο κορυφής», είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ωστόσο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την οικοδόμηση της ειρήνης στην Ευρώπη, παρά τις προτροπές άλλων ηγετών να αναθεωρήσει τη στάση του, με αφορμή τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. «Με τον τρόπο που το βλέπουμε εμείς, αν θέλουμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε με τη Ρωσία» είπε ο Μακρόν.

Παράλληλα, ο Μακρόν ζήτησε από τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποστεί τις «διεθνείς συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές. «Πρόκειται σαφέστατα για μια απόπειρα δολοφονίας που διαπράχθηκε σε ρωσικό έδαφος, εναντίον ενός Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη, με έναν χημικό παράγοντα παρασκευασμένο στη Ρωσία. Επαφίεται επομένως στη Ρωσία να παράσχει διευκρινίσεις» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης