Η σύζυγός του πρωθυπουργού του Λεσότο, η Μεσάια Ταμπάνε, κατηγορείται ότι το 2017 δολοφόνησε την προηγούμενη, εν διαστάσει σύζυγο του επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό υποδιευθυντή Πασέκα Μοκέτε, η Μεσάια Ταμπάνε, 42 ετών, κατηγορείται για ανθρωποκτονία μαζί με άλλα οκτώ πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στο Λεσότο ή στη Νότια Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία έχει «ισχυρές» αποδείξεις σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της 42χρονης στη δολοφονία της συζύγου του πρωθυπουργού, του Τόμας Ταμπάνε, 80 ετών.

Η Ταμπάνε είχε καταφύγει στη Νότια Αφρική αλλά επέστρεψε στη χώρα της κατόπιν συμφωνίας του δικηγόρου της με την αστυνομία, ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των αστυνομικών Αρχών, Μπίτι Μοπέλι.

Η Λιπολέλο Ταμπάνε, 58 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο Μαζέρου, δύο ημέρες προτού ορκιστεί πρωθυπουργός ο Τόμας Ταμπάνε. Το ζευγάρι ήταν σε διάσταση την εποχή εκείνη και είχε ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου καθώς ο πολιτικός διατηρούσε σχέση με τη Μεσάια. Οι δύο γυναίκες όμως είχαν εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη, για το ποια θα ήταν η νόμιμη πρώτη κυρία της χώρας, με τα δικαστήρια να δικαιώνουν τη Λιπολέλο. Δύο μήνες μετά τον θάνατό της, ο Τόμας Ταμπάνε παντρεύτηκε τη Μεσάια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βάρος της Μεσάια Ταμπάνε είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Εκείνη είχε αρνηθεί να καταθέσει στην αστυνομία και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού φέρεται ότι τη βοήθησε να διαφύγει στη Νότια Αφρική, χρησιμοποιώντας ένα κρατικό αυτοκίνητο.

Νέα στοιχεία για την υπόθεση ήρθαν στο φως στις αρχές Ιανουαρίου, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα μια επιστολή του αρχηγού της αστυνομίας του Λεσότο στην οποία αναφερόταν σε ένα τηλεφώνημα που έγινε από τον τόπο του εγκλήματος και ενοχοποιούσε τον πρωθυπουργό.

Ο 80χρονος πρωθυπουργός ανακρίθηκε από την αστυνομία στις 22 Ιανουαρίου. Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης αλλά και του κόμματός του ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, χωρίς να διευκρινίσει το πότε.

Το Λεσότο έχει μακρά ιστορία πολιτικής αστάθειας, που σημαδεύτηκε από τα στρατιωτικά πραξικοπήματα του 1986 και του 1991. Είναι ένας ορεινός θύλακας εντός της Νότιας Αφρικής και μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Το 23% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων του πάσχει από AIDS.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης