Η Τουρκία μπορεί να τερματίσει την οικονομική και νομισματική κρίση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη – την ελεύθερη πτώση της λίρας – «μέσα σε μια στιγμή», εάν αφήσει ελεύθερο τον αμερικανό ευαγγελικό πάστορα Άντριου Μπράνσον, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος παράλληλα προεξόφλησε πως οι δεσμεύσεις για τη χορήγηση ρευστότητας από το Κατάρ δεν θα αρκέσουν για να συνέλθει η τουρκική οικονομία.

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση αφότου η Ουάσινγκτον επέβαλε δασμούς και άλλες κυρώσεις σε αντίποινα για τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για υποστήριξη της οργάνωσης που κατά την Άγκυρα βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κοιτάξτε, η τουρκική κυβέρνηση έκανε μεγάλο λάθος αποφασίζοντας να μην αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον», είπε ο Μπόλτον στο Ρόιτερς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο Ισραήλ.

«Κάθε μέρα που περνάει αυτό το λάθος συνεχίζεται (…). Αυτή η κρίση θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε μια στιγμή, αν (οι Τούρκοι) έκαναν το σωστό ως σύμμαχος στο NATO, χώρα που ανήκει στη Δύση, κι απελευθέρωναν χωρίς όρους τον πάστορα Μπράνσον».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ αμφισβητούν την ιδιότητα της Τουρκίας ως κράτος-μέλος του NATO, ο Μπόλτον δήλωσε: «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα προς το παρόν. Επικεντρωνόμαστε στον πάστορα Μπράνσον και στους άλλους Αμερικανούς τους οποίους κρατάει ακόμα παράνομα η Τουρκία και περιμένουμε να επιλυθεί αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εμίρης του Κατάρ ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, δίνοντας μια ώθηση στην τουρκική λίρα, η οποία έχει απολέσει το 37% της αξίας της φέτος.

Ο Μπόλτον αντιμετώπισε με έντονο σκεπτικισμό την παρέμβαση του εμιράτου αυτού του Κόλπου, που βρίσκεται σε σύγκρουση με ορισμένους από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ιδίως τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

«Νομίζω ότι αυτό που υποσχέθηκε είναι εντελώς ανεπαρκές ώστε να έχει σημαντική επίπτωση στην οικονομία της Τουρκίας. Ασφαλώς δεν βοηθάει, αλλά θα δούμε τι θα βγει στην πραγματικότητα από αυτή τη δέσμευση», πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης