Η πιο διάσημη συγγραφέας της Λευκορωσίας, η νομπελίστρια Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.

Η Αλεξίεβιτς προσερχόμενη στην Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας, στην οποία κλήθηκε για να καταθέσει ως μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης, μετά τις κατηγορίες που απήγγειλαν οι Αρχές εναντίον του, ότι με τη συγκρότησή του η αντιπολίτευση επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία, δήλωσε: «Πηγαίνω εντελώς ήρεμη, δεν νιώθω ένοχη και πιστεύω ότι όλα τα κάναμε νόμιμα», ενώ αναφερόμενη στον Λουκασένκο είπε ότι «αυτή τη στιγμή ο Λουκασένκο μιλάει μόνο με τον Πούτιν, Θέλουμε να μιλήσει στον λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η οποία ανακρίθηκε επί 40 λεπτά στην Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι «σκοπός μας είναι να ενώσουμε την κοινωνία, δεν κάναμε έκκληση για κανένα πραξικόπημα. Ο λαός είναι αυτός που έφτασε εδώ», ενώ απευχόμενη την όποια αιματηρή εξέλιξη δήλωσε: «να μη δώσει ο θεός να χυθεί αίμα, αν χυθεί δικό μας αίμα, δεν πρέπει να χυθεί, πρέπει να νικήσουμε με το πνεύμα μας, να νικήσουμε με τη δύναμη των ιδεών μας».

Η Αλεξίεβιτς δήλωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση χρειάζεται την παγκόσμια υποστήριξη και ίσως τη βοήθεια της Ρωσίας. «Η δική μας κοινωνία των πολιτών είναι ισχυρή, αλλά όχι ακόμα τόσο ισχυρή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε παγκόσμια βοήθεια και ίσως και της Ρωσίας, εάν μπορέσουμε να την προσελκύσουμε».

Εξερχόμενη από την Ανακριτική Επιτροπή η Αλεξίεβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχέση με την κατάθεσή της: «Έκανα χρήση του δικαιώματός μου και αρνήθηκα να απαντήσω, δεν υπέγραψα δεσμευτική δήλωση περί μη κοινοποίησης των όσων ελέχθησαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, κλήθηκαν στις ανακριτικές αρχές δύο ακόμη εκπρόσωποι του Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Πάβελ Λατούσκο και ο Μαξίμ Ζνακ δικηγόρος του πρώην υποψηφίου για την προεδρία.

Χθες επίσης σε δύο μέλη του Συντονιστικού συμβουλίου, στην Όλγκα Κοβάλκοβα και στον Σεργκέι Ντιλέφσκι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα, δικαστήριο του Μινσκ τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 ημερών με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν μαζική εκδήλωση χωρίς την άδεια των Αρχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης