Λευκορωσία: Η Τιχανόφσκαγια «λυπάται» για τη συνάντηση του Πούτιν με τον «σφετεριστή» Λουκασένκο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, 15:39
Λευκορωσία: Η Τιχανόφσκαγια «λυπάται» για τη συνάντηση του Πούτιν με τον «σφετεριστή» Λουκασένκο

Η κύρια εκπρόσωπος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης επέκρινε τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο, τον οποίο θεωρεί «σφετεριστή» της εξουσίας.

«Λυπάμαι που αποφασίσατε να διεξάγετε διάλογο με τον σφετεριστή και όχι με τον λευκορωσικό λαό» έγραψε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια σε μια δήλωση από τη Λιθουανία, όπου κατέφυγε μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.

«Θα ήθελα να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως ό,τι και να συμφωνήσετε κατά τη συνάντηση του Σότσι θα μείνει χωρίς νομική αξία. Η νέα κυβέρνηση θα αναθεωρήσει όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τον παράνομο Λουκασένκο» επέμεινε.

Η Τιχανόφσκαγια διεκδικεί τη νίκη στην ψηφοφορία της 9ης Αυγούστου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νόθευσε τα αποτελέσματα υπέρ του Λουκασένκο.

Από τότε, η πρώην σοβιετική δημοκρατία συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις που διεκδικούν το τέλος της διακυβέρνησης του Αλεξάντρ Λουκασένκο που κυβερνά επί 26 χρόνια.

Πρώην διευθυντής μιας αγροτικής κολεκτίβας, ο Λουκασένκο διοικεί τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή και πρεσβεύει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Κυριότερος σύμμαχος του Λουκασένκο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να ενώσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και συνόδευσε τις προτάσεις του για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια με εκκλήσεις για πιο στενή ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Πούτιν μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευθεί την τρωτότητα του Λευκορώσου ομολόγου του για να του αποσπάσει παραχωρήσεις, όμως κάθε συμφωνία που θα έθετε σε κίνδυνο την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη οργή στους Λευκορώσους διαδηλωτές.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, 15:50