Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν πως οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, παρά τους δυνητικούς κινδύνους από τον κορωνοϊό, το εύρος των οποίων έχει εξάλλου υποτιμήσει επανειλημμένως ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το γραφείο Τύπου της Κάτω Βουλής της Λευκορωσίας υπογραμμίζει πως οι βουλευτές αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας καθόρισαν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις 9 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αρχή της πανδημίας, η Λευκορωσία έχει ξεχωρίσει για τον χαλαρό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους κινδύνους της: δεν εφαρμόζει υποχρεωτικούς περιορισμούς, εγκρίνει τις δημόσιες συγκεντρώσεις, δεν σταμάτησε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και άφησε ανοιχτά τα σχολεία.

Επιπλέον, ο ίδιος ο πρόεδρος Λουκασένκο έχει πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητεί τη σοβαρότητα του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας την πανδημία ως «ψύχωση».

Οι αρχές της Λευκορωσίας επιβεβαίωσαν επίσης την αυριανή διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης στο Μινσκ για τη νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η Λευκορωσία δεν έχει αποφύγει την επιδημία και το σύστημα υγείας της χώρας έχει κινητοποιήσει χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, 20.168 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα και 116 έχουν πεθάνει.

Στην εξουσία από το 1994, ο 65χρονος Λουκάσενκο έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα διεκδικήσει στις εκλογές του 2020 μια έκτη θητεία.

Τα αποτελέσματα των τεσσάρων τελευταίων προεδρικών εκλογών δεν αναγνωρίσθηκαν από παρατηρητές του ΟΑΣΕ, οι οποίοι είχαν καταγγείλει νοθείες και πιέσεις στην αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ανακοίνωσε πως θα αντιτάξει στον Λουκασένκο μόνο έναν υποψήφιο, που θα επιλεγεί μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, λόγω της επιδημίας.

Ένας από τους πιθανούς υποψηφίους της αντιπολίτευσης, ο Γιούρι Γκουμπαρέβιτς, κατήγγειλε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την απόφαση για διοργάνωση των εκλογών στις 9 Αυγούστου και εκτίμησε πως λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού θα διαταραχθεί η συλλογή υπογραφών από την αντιπολίτευση, προς όφελος των υποψηφίων που υποστηρίζονται από εξουσία.

«Είναι απίθανο οι άνθρωποι να πάνε στις δημόσιες συγκεντρώσεις για να βάλουν τις υπογραφές τους και ούτε πρόκειται να ανοίξουν την πόρτα του διαμερίσματός τους για να το πράξουν» διευκρίνισε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης