Η πολιτικός της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Μαρία Κολέσνικοβα δήλωσε ότι αξιωματικοί της ασφάλειας της έβαλαν μια κουκούλα στο κεφάλι και απείλησαν να τη σκοτώσουν όταν προσπάθησαν να την απελάσουν διά της βίας στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με δηλώσεις της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο δικηγόρος της.

Η Κολέσνικοβα, μια από τις πιο εξέχουσες ηγετικές μορφές των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που γίνονται στη Λευκορωσία κατά της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, απέτρεψε την απόπειρα απέλασής της σκίζοντας το διαβατήριό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολιτευόμενη σημείωσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι πραγματικά φοβήθηκε για τη ζωή της.

«Μου είπαν συγκεκριμένα ότι, αν δεν εγκαταλείψω εκουσίως τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, θα με βγάλουν ούτως ή άλλως έξω (από τη χώρα) είτε ζωντανή, είτε κομματιασμένη. Διατυπώθηκαν επίσης απειλές όπως το να με φυλακίσουν για έως και 25 χρόνια» πρόσθεσε η Κολέσνικοβα.

Ο δικηγόρος της υπογράμμισε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά των λευκορωσικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας ασφαλείας KGB.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κολέσνικοβα κρατείται τώρα στην πρωτεύουσα Μινσκ, ενώ σήμερα αναμενόταν να ανακριθεί.

Ο Λουκασένκο απορρίπτει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι έγινε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, στις οποίες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, νίκησε με συντριπτική πλειοψηφία και έχει καταστείλει με σφοδρότητα τις κινητοποιήσεις που γίνονται με αίτημα την παραίτησή του. Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας έχει αρνηθεί έναν διάλογο με την αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τη χώρα.

Κατά τον διορισμό σήμερα νέου επικεφαλής της εισαγγελίας, ο Λουκασένκο επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς.

«Θέλω να σας πω σαν άνδρας (…) Οι άνθρωποι συχνά μου προσάπτουν: “Δεν θα παραδώσει την εξουσία”. Έχουν δίκιο γι’ αυτό που μου προσάπτουν. Ο λαός δεν με εξέλεξε γι’ αυτό» σημείωσε.

«Η εξουσία δεν δίδεται για να παρθεί πίσω, να πεταχτεί και να δοθεί αλλού» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να επιστρέψει στο χάος της δεκαετίας του 1990 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά τις εκλογές, σχεδόν όλοι οι κύριοι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί, διαφύγει ή αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, τιμηθείσα με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015, κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, τις Αρχές ότι τρομοκρατούν τον λαό τους. Διπλωμάτες από επτά ευρωπαϊκές χώρες πήγαν στο διαμέρισμά της, εν μέρει για να συμβάλουν στην προστασία της.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τον κύριο σύμμαχό του, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Δύση έχει δείξει μέχρι στιγμής επιφυλακτική στάση όσον αφορά την ανάληψη αυστηρής δράσης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια ρωσική παρέμβαση, αν και η Ε.Ε. καταρτίζει κατάλογο με Λευκορώσους αξιωματούχους με στόχο την επιβολή κυρώσεων σε αυτούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης