Η ηγέτης της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να επιβάλουν στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις στους υποστηρικτές του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά την έξαρση της αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών.

Η αστυνομία στο Μινσκ έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου και λάμψης για να διαλύσει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές το περασμένο Σαββατοκύριακο, που συνέχισαν αδιαλείπτως για 14η εβδομάδα να διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητούν τρόπους για να εντείνουν τις πιέσεις στην ηγεσία της Λευκορωσίας μετά τα βίαια επεισόδια της περασμένης Κυριακής και τον θάνατο ενός 31χρονου ακτιβιστή, ο οποίος σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διαδηλωτών κακοποιήθηκε βάναυσα από την αστυνομία.

Η Τιχανόφσκαγια που έχει καταφύγει στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί προς «στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον προσώπων και ατόμων που συνεργάζονται με τον Λουκασένκο».

«Μόνο οι οικονομικές πιέσεις θα αναγκάσουν αυτό το καθεστώς να απομακρυνθεί, επειδή δεν θα έχει χρήματα για να πληρώσει την αστυνομία για να συνεχίσει την εγκληματική της δραστηριότητα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη της στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Στοκχόλμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολωνία και η Λιθουανία ασκούν πιέσεις για να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις από την Ε.Ε. στη Λευκορωσία, σε επιχειρήσεις και περισσότερους κυβερνητικούς παράγοντες, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα μετά την συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Άντζεϊ Ντούντα στο Βίλνιους.

«Αυτό γίνεται επειδή οι τρέχουσες κυρώσεις δεν είχαν το αποτέλεσμα που αναμέναμε», δήλωσε ο Ναουσέντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρινκέβιτς σε ανάρτησή του τη Δευτέρα στο Twitter έγραψε ότι η χώρα του σύντομα, μαζί με τη Λιθουανία και την Εσθονία, θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας «περιλαμβάνοντας κι εκείνους που συνεχίζουν να καταστέλλουν βίαια ειρηνικές διαδηλώσεις».

Η Τιχανόφσκαγια είπε ότι ο κόσμος στη Λευκορωσία είναι «απελπισμένος» όντας αντιμέτωπος με την καταστολή. «Το κίνημα διαμαρτυρίας μας είναι κυρίως ειρηνικό και δεν θέλουμε να απαντήσουμε στη βία με βία», δήλωσε.

Η Ρωσία δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για διάλογο, είπε η Τιχανόφσκαγια, προσθέτοντας ότι κατανοεί πως η Μόσχα δεν είναι πλέον ενθουσιώδης υποστηρικτής του Λουκασένκο. «Δεν μιλούν τόσο πολύ για την κατάσταση στη Λευκορωσία, δεν δείχνουν να του παρέχουν μεγάλη υποστήριξη, περιμένουν να δουν πως εξελίσσεται η κατάσταση εκεί», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης