Μασκοφόροι με πολιτική περιβολή συνέλαβαν σήμερα τον Μαξίμ Ζνακ, έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τους συμμάχους του.

Η φερόμενη σύλληψη του Ζνακ ακολουθεί μια παρόμοια σύλληψη, τη Δευτέρα, του κεντρικού προσώπου της αντιπολίτευσης, της Μαρίας Κολέσνικοβα, από δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας, του Μινσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άγνωστοι μασκοφόροι την άρπαξαν και την απομάκρυναν με ένα μίνι βαν.

Η Κολέσνικοβα ήταν μία από τις συνεργάτιδες της εκστρατείας της υποψήφιας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία υποστηρίζει ότι νίκησε στις αμφισβητούμενες εκλογές εναντίον του επί σειρά ετών προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου.

Ο 39χρονος δικηγόρος Ζνακ είναι το τελευταίο μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης που εξακολουθεί να είναι ενεργό στη Λευκορωσία, εκτός από τη βραβευμένη με Νόμπελ Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η οποία έχει έναν ρόλο επίτιμου ηγέτη του κινήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν διαφύγει, έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ή έχουν συλληφθεί στη διάρκεια της καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας του Λουκασένκο, ο οποίος επιδιώκει να διατηρηθεί στην εξουσία της πρώην αυτής σοβιετικής δημοκρατίας, όπου βρίσκεται επί 26 χρόνια.

Ο δικηγόρος του Ζνακ δήλωσε ότι η κρατική επιτροπή έρευνας πραγματοποιεί έρευνα στο σπίτι του πελάτη του, ο οποίος είναι και αντικείμενο νομικής διαδικασίας.

Οι Aρχές ερευνούν επίσης τα κεντρικά γραφεία του πολιτικού της αντιπολίτευσης Βίκτορ Μπαμπάρικο, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Μινσκ.

Χθες Τρίτη, η Κολέσνικοβα απέτρεψε μια απόπειρα απέλασής της σκίζοντας το διαβατήριό της, ώστε να μην υποχρεωθεί να διασχίσει τα σύνορα και να εισέλθει στην Ουκρανία, είπαν δύο σύμμαχοί της. Η Κολέσνικοβα παραμένει υπό κράτηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης