O συνιδρυτής της ομάδας διασωστών «Λευκά Κράνη», Τζέιμς Λε Μεζούριερ, βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του δίπλα στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας υποστεί κατάγματα στα δυο του πόδια και στο κεφάλι ενώ στη δεδομένη στιγμή οι  τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες.

 Η αιτία του θανάτου του δεν είναι γνωστή, ωστόσο συνάδελφοί του εικάζουν ότι ίσως να έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του. Με ένα tweet, η ομάδα των «Λευκών Κράνων» επιβεβαίωσε την είδηση, επισημαίνοντας ότι «σοκαρίστηκαν» στο άκουσμα της είδησης του Μεζούριερ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο  Χάμις Ντε Μπρέτον- Γκόρντον, διευθυντής της ΜΚΟ Doctors Under Fire και φίλος του Μεζούριερ, δήλωσε: «Είναι απολύτως τραγικό. Ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν αφήσει ανθρωπιστικό στίγμα στη Συρία».

Ο πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού ίδρυσε το 2013 στην Τουρκία τη Συριακή Πολιτική Άμυνα ή «Λευκά Κράνη» όπως έγιναν γνωστά, τα οποία βοηθούν στη διάσωση πολιτών και αμάχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση προς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. 

Ο Βρετανός πρώην αξιωματικός του στρατού Τζέιμς λε Μεζούριερ, είχε τιμηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την δουλειά του στα «Λευκά Κράνη». Ήταν, επίσης,ιδρυτής της Mayday Rescue και εκπαίδευσε τη διασωστική ομάδα των ανταρτών στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι τα Λευκά Κράνη

Η οργάνωση ξεκίνησε το  2014 ως εθελοντική ομάδα διασωστών, η οποία χρηματοδοτούνταν από δωρεές ενώ προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ το 2014.  Έγιναν γνωστοί για το αυστηρά λευκό ντύσιμο τους από όπου πήραν και το όνομα τους «Λευκά Κράνη» Περιλαμβάνει εργαζόμενους από διάφορα επαγγέλματα όπως αρτοποιούς, ράφτες και μαραγκούς. Επίσης κάνουν επιδιορθώσεις, όπως επανασυνδέσεις ηλεκτρικών καλωδίων και ασφάλιση κτηρίων.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι έσωσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στη Συρία. Επίσης, δηλώνει πως 252 μέλη της έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 500 έχουν τραυματιστεί. 

Ισχυρίζονται ότι είναι ουδέτεροι, δεν έχουν ανάμειξη με την πολιτική και ότι σώζουν ανθρώπους από όλες τις πλευρές. Ωστόσο  κυβέρνηση της Συρίας τους θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση»

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης