Οι τηλεπικοινωνίες των Γάλλων πολιτών παρακολουθούνταν μαζικά από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), όπως αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Le Monde», η οποία επικαλείται τα έγγραφα που περιέχουν πληροφορίες για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης και τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της έγγραφα με γραφήματα για το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών –από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 έως τις 8 Ιανουαρίου του 2013– 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων έγιναν από τη NSA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η εφημερίδα δημοσιεύει έγγραφα στα οποία περιγράφονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση απόρρητων πληροφοριών ή απλώς των προσωπικών δεδομένων του γαλλικού λαού. Σύμφωνα με τη «Le Monde», οι τεχνικές παρακολούθησης ήταν ποικίλες.

Όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία, ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.

Προφανώς, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς αποθηκεύει το αρχείο συνομιλιών του κάθε στόχου–τα αποκαλούμενα μεταδεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι παρακολουθήσεις καταγράφονται με τον κωδικό US-985D. Η ακριβής εξήγηση αυτού του κωδικού δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα από τα έγγραφα του Σνόουντεν, ούτε από τα πρώην μέλη της NSA. Συγκριτικά, οι κωδικοί που χρησιμοποίησε η NSA για τον ίδιο τύπο παρακολούθησης με στόχο τη Γερμανία είναι US-987LA και US-987LB.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η σειρά κωδικών αντιστοιχεί σε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν «τρίτα πρόσωπα», μία κατηγορία όπου ανήκουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και το Βέλγιο. Η κατηγορία «δεύτεροι συμβαλλόμενοι», γνωστή και ως τα «πέντε μάτια», αφορά στις αγγλόφωνες χώρες– τις ιστορικές συμμάχους της Ουάσινγκτον, δηλαδή τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η κατηγορία του «πρώτου συμβαλλόμενου» αφορά στις 16 αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, από τις οποίες ως πιο σημαντική έχει αναδειχθεί η NSA, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το γράφημα της NSA εμφανίζει κατά μέσον όρο τρία εκατομμύρια υποκλοπές δεδομένων ημερησίως, με σχεδόν επτά εκατομμύρια να καταγράφονται στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και 7 Ιανουαρίου 2013. Ωστόσο, μεταξύ 28 και 31 Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αυτή η παύση θα μπορούσε να αποδίδεται στον χρόνο που χρειάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 το αμερικανικό Κονγκρέσο για την αναθεώρηση της παραγράφου 702 του νόμου που αφορά στην ηλεκτρονική κατασκοπεία στο εξωτερικό.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης