«Συγχαρητήρια φίλε μου, (Αλέξη Τσίπρα) με τους λαούς μας πετύχαμε μια ιστορική νίκη. Ας είναι αιώνια η Συμφωνία Πρεσπών, για μια αιώνια ειρήνη και πρόοδο σε Βαλκάνια και Ευρώπη».

Είναι ο χαιρετισμός μέσω Twitter, του πρωθυπουργού Ζοράν Ζάεφ τον οποία προβάλλει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Monde.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δημοσίευμα η Le Monde αναφέρει ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ύστερα από τρεις μέρες έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα και τη Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της οποίας ζήτησε επανειλημμένα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η Le Monde επισημαίνει ότι η υπόθεση του ονόματος της «Μακεδονίας» δηλητηρίαζε τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων μετά την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος σε αυτή τη διπλωματική διαμάχη (…) και ανοίγει την πόρτα για ΕΕ και ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή που συνορεύει με Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «το θέμα της ονομασίας της είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στην Ελλάδα, καθώς οι αντίπαλοι της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μιλούν για “εθνική προσβολή”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης