Στο Λουξεμβούργο, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπουν το φάντασμα μιας νέας κρίσης, γράφει η Le Monde για την απόφαση του Eurogroup.

«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία επί όλων των στοιχείων» δήλωσε ικανοποιημένος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το Eurogroup έδωσε μάλιστα «διευκρινίσεις» σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για την ελάφρυνση του χρέους αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης αποτελεί μια ανακούφιση για τη ζώνη του ευρώ, προσθέτει η εφημερίδα.

Η Αθήνα χρειαζόταν τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της για να εξοφλήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο. Η νέα πληρωμή αποτρέπει τον κίνδυνο μιας καλοκαιρινής κρίσης, σύμφωνα με τη Le Monde.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ και το ζήτημα του χρέους, η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των εμπλεκομένων: Το Ταμείο αποδέχθηκε μια καταρχήν συμφωνία για τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, όπως ζητήθηκε από τη Γερμανία διά στόματος Σόιμπλε, αλλά δεν καταβάλει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν επισήμως για την Ελλάδα μια ελάφρυνση του χρέους (το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανείς δεν είπε ότι ήταν η καλύτερη λύση, αλλά αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί καταρχήν, αλλά η πληρωμή θα γίνει όταν η ελάφρυνση του χρέους θα έχει πλήρως επιτευχθεί» εξήγησε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Ως ένδειξη καλής θέλησης οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν «διευκρινίσεις» σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «στο τέλος του προγράμματος» το 2018, υπό την προϋπόθεση ομως ότι «το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία», ανέφερε επί του θέματος ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης