Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τις αρχές Ιουνίου για να γλυτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, με τη βία να περιπλέκει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη θεραπεία των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 161 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βορειοανατολική επαρχία της ΛΔ Κονγκό την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, το οποίο δείχνει μια αναζωπύρωση της βίας ανάμεσα στα μέλη διαφορετικών αγροτικών και κτηνοτροφικών κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βία σε βορειοανατολικά τμήματα της ΛΔ Κονγκό έχει σύμφωνα με πληροφορίες εκτοπίσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους από τις αρχές Ιουνίου. Η κατάσταση στην επαρχία Ιτούρι επιδεινώθηκε από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, με πολλές επιθέσεις μεταξύ των Χέμα και Λέντου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Μπάμπαρ Μπάλοχ σε συνέντευξη Τύπου.

Η UNHCR εξέφρασε τον φόβο ότι η κλιμάκωση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι κάτοικοι μεγάλων τμημάτων της επαρχίας και έντονη ανησυχία σχετικά με τις πληροφορίες που υπάρχουν για δολοφονίες, απαγωγές και πράξεις σεξουαλικής βίας κατά των αμάχων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τις συγκρούσεις αυτές και να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση εκεί, πρόσθεσε.

Καθώς οι κάτοικοι του Κονγκό εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη βία «σε τόσο μαζική κλίμακα», υπάρχει φόβος ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ουγκάντα, διασχίζοντας την λίμνη Άλμπερτ, πρόσθεσε ο Μπάλοχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ η επιδημία του ιού Έμπολα στην ΛΔ Κονγκό, η οποία εξαπλώθηκε και στην Ουγκάντα την περασμένη εβδομάδα, μετρά ήδη 2.168 κρούσματα από τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα 1.449 θανατηφόρα, με την επαρχία Ιτούρι να είναι αυτή στην οποία έχει καταγραφεί το 10% των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τάρικ Γιασάρεβιτς.

«Αυτό που συνεχίζουμε να λέμε είναι ότι η κινητικότητα του πληθυσμού στο Βόρειο Κίβου και την Ιτούρι αποτελεί έναν παράγοντα που εγκυμονεί κινδύνους», σημείωσε ο Γιασάρεβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Επομένως κάθε φορά που υπάρχει μαζική μετακίνηση πληθυσμού, καθίσταται πιο περίπλοκη η δουλειά της αντιμετώπισης, του εντοπισμού και της παρακολούθησης των ανθρώπων, οι οποίοι υποτίθεται ότι παρακολουθούνται καθημερινά για 21 ημέρες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην περίοδο επώασης της νόσου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης