Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 9 Απριλίου στην πρωτεύουσα του Μάλι, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να αναγκάσει τους μαχητές του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MLNA) να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τις περιοχές που είχαν καταλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας που προέκυψε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου, οι Τουαρέγκ σημείωσαν εντυπωσιακές νίκες εις βάρος του κυβερνητικού στρατού, καταλαμβάνοντας με συνοπτικές διαδικασίες πόλεις-κλειδιά στο βόρειο τμήμα της χώρας (Γκάο, Κιντάλ, Τιμπουκτού). Στη συνέχεια προχώρησαν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας του Αζαουάντ, κίνηση που προκάλεσε την οργή τόσο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) όσο και της Αφρικανικής Ένωσης (AU).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατώντας σημαίες της χώρας και φωνάζοντας συνθήματα κατά του MLNA, οι διαδηλωτές στο Μπαμάκο ζήτησαν την άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την ανακατάληψη των πόλεων στον Βορρά.

«Αρκετές διαπραγματεύσεις έγιναν στο Μάλι. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναληφθούν μετά την απελευθέρωση των πόλεων Γκάο, Τιμπουκτού και Κιντάλ» τόνισε ένας από τους διαδηλωτές στην κάμερα του euronews.

Παρόλο που το στρατιωτικό καθεστώς συμφώνησε να αποχωρήσει από την εξουσία, ορίζοντας ως μεταβατικό πρόεδρο τον Ντιοκούντα Τραόρε, οι Τουαρέγκ εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις θέσεις τους. Ήδη η Ecowas προωθεί σχέδιο για την αποστολή περίπου 3.000 στρατιωτών της στο Μάλι, οι οποίοι όμως θα έχουν ως αποστολή να εμποδίσουν τυχόν νέα προέλαση των μαχητών του MLNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανησυχία των κρατών της Δυτικής Αφρικής για τυχόν επέκταση της κρίσης και στα δικά τους μέρη είναι έντονη, ειδικά μετά τις πληροφορίες πως μαχητές των ένοπλων οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (Aqmi) έχουν ξεκινήσει επαφές με τους Τουαρέγκ.

Παρακολουθήστε το video…

Διαβάστε επίσης: Η Μπόκο Χαράμ απλώνει τα πλοκάμια της στο Μάλι
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2012, 05:36

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης