Οι “πολύ ανησυχητικές” ταραχές συνεχίζονται στην κεντρική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου σήμερα εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο αγνοούμενων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αλλά και του διερμηνέα τους, λίγη ώρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αντάρτες σφαγίασαν 39 αστυνομικούς.

Τα πτώματα των δύο εμπειρογνωμόνων και του Κονγκολέζου διερμηνέα βρέθηκαν από χωρικούς στην επαρχία του Κεντρικού Κασάι, κοντά στο σημείο όπου είχαν εξαφανιστεί πριν από δύο εβδομάδες. Ο Αμερικανός Μάικλ Σαρπ και η Σουηδέζα Ζαΐντα Καταλάν μετείχαν στην ομάδα των ειδικών που επιτηρούσε την εφαρμογή των κυρώσεων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κονγκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μεντέ είπε ότι ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας μετέβη στο σημείο όπου βρέθηκαν τα πτώματα και διαπίστωσε ότι η γυναίκα είχε αποκεφαλιστεί. “Είναι βέβαιο. Πρόκειται για τους δύο ερευνητές (του ΟΗΕ). Αναγνωρίσαμε το τρίτο πτώμα στον τάφο, ήταν ο Κονγκολέζος διερμηνέας”, πρόσθεσε.

Ο Τζον Σαρπ, ο πατέρας του Μάικλ Σαρπ, έγραψε στο Facebook ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο λευκών σε έναν ρηχό τάφο. “Αυτό είναι ένα μήνυμα που ήλπιζα να μην γράψω ποτέ”, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι θα γίνουν εξετάσεις DNA και θα χρησιμοποιηθούν τα οδοντιατρικά αρχεία για να επιβεβαιωθούν οι ταυτότητες των θυμάτων.

Ο Σαρπ και η Καταλάν απήχθησαν στις 12 Μαρτίου, μαζί με τους τέσσερις Κονγκολέζους που τους συνόδευαν, κοντά στο χωριό Νγκόμπε της επαρχίας του Κεντρικού Κασάι η οποία συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από την εξέγερση του Καμουίνα Ενσάπου, ενός τοπικού ηγέτη που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2016 κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης αφού επαναστάτησε ενάντια στην κυβέρνηση της Κινσάσα. Η εξέγερση αυτή έχει πλέον επεκταθεί σε πέντε επαρχίες. Η εξέγερση του Καμουίνα Ενσάπου συνιστά μια ολοένα και σοβαρότερη απειλή για τον πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά. Η απόφαση του τελευταίου να παρατείνει τη θητεία του στην προεδρία και μετά τη λήξη της, τον περασμένο Δεκέμβριο, προκάλεσε αναταραχή στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια το τελευταίο διάστημα. Οι αντάρτες κατηγορούνται για ωμότητες, αλλά και οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορούνται επίσης ότι στοχοθετούν άμαχους πολίτες. Ο ΟΗΕ κατηγορεί τους αντάρτες ότι στρατολογούν παιδιά και ότι έχουν διαπράξει θηριωδίες και από την άλλη τις δυνάμεις της τάξεις ότι κάνουν δυσανάλογη χρήση βίας σε βάρος ανταρτών οπλισμένων με μαγκούρες και σφεντόνες.

Την Δευτέρα, η εθνική αστυνομία της ΛΔ Κονγκό (PNC) κατηγόρησε τους αντάρτες ότι σφαγίασαν 39 αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί έπεσαν σε “ενέδρα” των ανταρτών του Καμουίνα Ενσάπου στην Καμουέσα που τους σκότωσαν και τους έθαψαν σε έναν κοινό τάφο.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα δέκα τέτοιους ομαδικούς τάφους στο Κεντρικό Κασάι.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα Κινσάσα οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μια συγκέντρωση εκατοντάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του Καμπιλά. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είδε μέλη της αντιπολίτευσης να συγκεντρώνονται στο σπίτι του εκλιπόντος Ετιέν Τσισεκεντί, του πρώην ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης UDPS. Την ηγεσία του ιστορικού κόμματος έχει πλέον αναλάβει ο γιος του, Φελίξ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας εξέφρασαν τη “βαθιά ανησυχία τους” για “τη σοβαρή κατάσταση” στο Κεντρικό Κασάι. Στην κοινή ανακοίνωσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, δηλώνουν “θορυβημένοι” από τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τον θάνατο περίπου 40 αστυνομικών.

Οι οργανισμοί αυτοί ζητούν επίσης, σε εθνικό επίπεδο, τον διορισμό ενός πρωθυπουργού που θα προέρχεται από την αντιπολίτευση, σε εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και η οποία θα οδηγούσε στη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη του 2017. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την παραμονή του Καμπιλά στην εξουσία μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ένας διάδοχός του, καθώς και τον σχηματισμό “διευρυμένης” κυβέρνησης, κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι Καθολικοί επίσκοποι που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, διαπίστωσαν ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Το UDPS έχει ανακοινώσει ότι θα οργανώσει μια μεγάλη πορεία εναντίον του Καμπιλά τη 10η Απριλίου αν καθυστερήσει και άλλο ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης