Ξύλο για λίγη βενζίνη στη Μεγάλη Βρετανία - Χάος στα πρατήρια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021, 16:26
Ξύλο για λίγη βενζίνη στη Μεγάλη Βρετανία - Χάος στα πρατήρια

Στα άκρα φτάνουν οι αντιδράσεις των Βρετανών που, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, σχηματίζουν τεράστιες ουρές περιμένοντας να βάλουν καύσιμα στο όχημα τους.

Η ψυχραιμία έχει πλέον εξαντληθεί και οι καυγάδες μεταξύ των οδηγών γίνονται για ψύλλου πήδημα ή για μια θέση στην ουρά. Το παρακάτω βίντεο από το Ένφιλντ του Λονδίνου δείχνει πολίτες που έχουν πιαστεί στα χέρια έξω από βενζινάδικο και είναι απολύτως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.  

 

How do you best describe these? #Epping

Posted by Spotted Enfield on Tuesday, September 28, 2021

 

«H κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ενόψει των Χριστουγέννων, όχι μόνο για να εξασφαλίσει τις ανάγκες των πρατηρίων καυσίμων, αλλά για όλη την τροφοδοτική αλυσίδα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε με την έλλειψη καυσίμων.

Ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε σοβαρές πιέσεις να απευθυνθεί στον κόσμο, καθώς έχουν στερέψει οι αντλίες στη συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων, ενώ για πέμπτη μέρα παρατηρούνται τεράστιες ουρές αυτοκινήτων έξω από τα βενζινάδικα που διαθέτουν ακόμη καύσιμα.

Γι' αυτό και προέτρεψε τους οδηγούς «να γεμίζουν τα αυτοκίνητά τους με τον κανονικό τρόπο». Απέδωσε δε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια ζήτηση για καύσιμα και οδηγούς φορτηγών σε όλο τον κόσμο».

Παρ΄ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται με κάποιους μάλιστα να τονίζουν ότι «θα χρειαστούν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να επιστρέψει η τροφοδοσία της χώρας στην κανονικότητά της».

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση, 150 οδηγοί του στρατού ήδη εκπαιδεύονται σε βυτιοφόρα που διαθέτουν οι εταιρείες καυσίμων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμοι να μεταφέρουν καύσιμα εντός του αστικού ιστού.

Στο πλαίσιο αυτό, η λιανική τιμή των υγρών καυσίμων βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 8ετίας, ενώ η βρετανική στερλίνα βρέθηκε χθες, Τρίτη, στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη έλλειψη σχεδιασμού, ενώ οι υπερασπιστές της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ επισημαίνουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή των επιπτώσεων του Brexit και πως σύντομα η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα, καθώς ήδη καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση.

Όπως παράλληλα τονίζουν, «δεν μπορεί η χώρα να διώχνει τους ξένους και τώρα που τους έχει ανάγκη να τους ζητάει να επιστρέψουν και μάλιστα με πενιχρά κίνητρα».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021, 16:26