Σοκ έχει προκαλέσει παγκοσμίως η τραγωδία στο Έσσεξ της Βρετανίας, όπου βρέθηκαν 39 νεκροί μετανάστες σε φορτηγό – ψυγείο στις 23 Οκτωβρίου.

Πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, έχουν συλληφθεί και διεξάγονται έρευνες για τις ανθρωποκτονίες. Νεότερες πληροφορίες από την αστυνομία του Έσσεξ αναφέρουν πως ο οδηγός, ο 25χρονος Maurice Robinson, κατηγορείται για την ανθρωποκτονία των 39 μεταναστών, καθώς και για εμπλοκή σε εγκλήματα σωματεμπορίας, παράνομης μετανάστευσης και για «ξέπλυμα» χρήματος από παράνομες δραστηριότητες. Ο Robinson αναμένεται να οδηγηθεί στο δικαστήριο Chelmsford τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δουλέμποροι οι οποίοι ζητούσαν αμοιβές που έφθαναν ακόμα και τα 35.000 ευρώ, υπόσχονταν στους μετανάστες ταξίδι VIP με θέσεις σε αεροπλάνα, τραίνα και λεωφορεία.

Τμήμα κονβόι τριών οχημάτων το «φορτηγό του θανάτου» στο Έσσεξ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Sky News, που επικαλείται μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, το φορτηγό ήταν τμήμα κονβόι τριών φορτηγών. Πιστεύεται ότι πάνω από 100 μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Βρετανία με τα τρία φορτηγά.

Δύο από τα οχήματα θεωρείται ότι ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους, αλλά το τρίτο, το οποίο μετέφερε τους 39 νεκρούς, καθυστέρησε σε άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με το Sky News.

Οι τελικοί προορισμοί των δύο άλλων φορτηγών δεν είναι γνωστοί.

Ποιοι συνελήφθησαν

Ένας 23χρονος άνδρας συνελήφθη στο λιμάνι του Δουβλίνου το Σάββατο, σε σχέση με τους θανάτους των 39 μεταναστών στο Έσσεξ.

Ο συλληφθείς πιστεύεται ότι είναι από το τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία της Ιρλανδίας μετά την αποβίβασή του από πλοίο στο λιμάνι το απόγευμα του Σαββάτου, αναφέρει ο Irish Mirror. 

Το μπλε Scania φορτηγό που οδηγούσε κατασχέθηκε από τις Αρχές.

Οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου για τα αδικήματα της διακίνησης ανθρώπων και της ανθρωποκτονίας. Πρόκειται για έναν 48χρονο από τη Βόρεια Ιρλανδία που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ. Νωρίτερα η αστυνομία του Έσσεξ είχε ανακοινώσει ότι συνέλαβε έναν άνδρα και μια γυναίκα, ηλικίας 38 ετών. Το ζευγάρι, από το Warrington, κρατήθηκε υπό την υποψία συνωμοσίας για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και 39 ανθρωποκτονιών.

Όπως αποκαλύπτει η Daily Mail, οι συλληφθέντες είναι η Τζοάνα και ο Τόμας Μάχερ, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και σωματεμπορία.

Μιλώντας στη «Daily Mail», το ζευγάρι είχε δηλώσει ότι πούλησε την καμπίνα του φορτηγού, που βρέθηκαν 39 πτώματα, πριν από έναν χρόνο σε μια εταιρεία στην Ιρλανδία. Η αστυνομία μετά από έφοδο στο αξίας 400.000 λιρών σπίτι τους, τους συνέλαβε, αναφέρει η εφημερίδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η οικονομική επιφάνεια του ζευγαριού δεν συνάδει με τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Επίσης, συνελήφθη ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού, με καταγωγή από τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Mo Robinson.

Η βρετανική αστυνομία ζητάει βοήθεια από την βιετναμική κοινότητα

Η βρετανική αστυνομία θέλει βοήθεια από μέλη της βιετναμικής κοινότητας στη Βρετανία και στο εξωτερικό για να αναγνωρίσει τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί την Τετάρτη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αστυνομικός.

Ο αρχιεπιθεωρητής Μάρτιν Πάσμορ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να αποκλείσει την παρουσία ανθρώπων από άλλες εθνικότητες μεταξύ των νεκρών, όμως είπε πως Βιετναμέζοι έχουν έρθει κυρίως σε επαφή με τους αστυνομικούς του για να ρωτήσουν για φίλους και συγγενείς.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για την εθνικότητα των θυμάτων, είναι σε όλους σαφές πως έρχονται σε επαφή μαζί μας πολλοί Βιετναμέζοι από κοινότητες στο Βιετνάμ και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Πάσμορ.

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ έδωσε σήμερα εντολή στις τοπικές αρχές να διαπιστώσουν αν βιετναμέζοι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στις 23 Οκτωβρίου κοντά στο Λονδίνο.

Ο Φουκ έδωσε επίσης εντολή στην αστυνομία να αρχίσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για δραστηριότητες λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Η βρετανική αστυνομία έχει ανακοινώσει πως τουλάχιστον μερικά από τα θύματα μπορεί να είχαν φτάσει στη Βρετανία από το Βιετνάμ.

«Οποιεσδήποτε παραβιάσεις θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα», αναφέρει ο Φουκ σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως θέλει να έχει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου αναφορές από τις αρχές σχετικά με την υπόθεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του πως έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία του στο Λονδινο να βοηθήσει τη βρετανική αστυνομία στην αναγνώριση των θυμάτων.

Ποιοι ήταν τα θύματα

Αρχικά, η αστυνομία του Έσσεξ δήλωσε ότι πίστευε πως όλα τα 39 θύματα – οκτώ γυναίκες και 31 άνδρες – ήταν Κινέζοι.

Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι μερικοί από αυτούς ενδέχεται να ήταν από το Βιετνάμ.

Ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ, ένας καθολικός ιερέας στην απομακρυσμένη πόλη Γεν Τανχ στην επαρχία Νγκε Αν του βορειοκεντρικού Βιετνάμ, δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

«Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη στο πένθος», ανέφερε την ώρα που από τα μεγάφωνα ακούγονταν προσευχές για τους νεκρούς.

«Εξακολουθώ να συγκεντρώνω πληροφορίες για όλες τις οικογένειες των θυμάτων και θα πραγματοποιήσω τελετή για να προσευχηθώ για αυτούς», πρόσθεσε ο ιερέας. «Πρόκειται για καταστροφή για την κοινότητά μας».

Ο Ναμ εξήγησε ότι γνώριζε πως συγγενείς των θυμάτων ταξιδεύουν προς τη Βρετανία και δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει δώσει εντολή στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο να συνδράμει τη βρετανική αστυνομία στην ταυτοποίηση των θυμάτων.

Ακόμα δεν επιβεβαιώνεται επίσημα η ταυτότητα των θυμάτων

Η πρεσβεία του Βιετνάμ στο Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση της ταυτότητας των 39 ανθρώπων, που πέθαναν μέσα στο κοντέινερ ενός φορτηγού στο ανατολικό Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα.

Σε μια ανακοίνωση, η πρεσβεία αναφέρει ότι ο Βιετναμέζος πρέσβης μίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας και παραμένει σε επικοινωνία με την αστυνομία, καθώς εργάζεται για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

«Σύμφωνα με την αστυνομία του Έσεξ, η ταυτότητα και εθνικότητα των θυμάτων τελούν υπό έρευνα» υπογραμμίζεται.

«Η πρεσβεία του Βιετνάμ και οι αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζονται προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των θυμάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης