Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ιταλία και αφορά στη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από το Βατικανό. Ο Ιταλικός Τύπος (La Repubblica, L’ Espresso), συνεχίζει την έρευνα για τα Vatileaks η οποία ξεκίνησε και βασίζεται στα βιβλία δύο δημοσιογράφων. 

Ένα από τα δύο βιβλία έχει τίτλο «Έμποροι στον Ναό» (“Merchants in the Temple”) του Ιταλού δημοσιογράφου του δικτύου Mediaset Τζανλουίτζι Νούτσι, το βιβλίο του οποίου βασίζεται σε έγγραφα που διέρρευσαν.Το άλλο βιβλίο, με τίτλο «Πλεονεξία» (“Avarice”) έχει γραφτεί από τον Ιταλό δημοσιογράφο της εφημερίδας L’ Espresso Εμιλιάνο Φιτιπάλντι.


(Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας L’ Espresso Εμιλιάνο Φιτιπάλντι)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η εισαγγελία της Ρώμης αποφάσισε την κατάσχεση πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ από τους λογαριασμούς του Πιέτρο Βιτορέλι, πρώην ηγούμενου του μοναστηρίου του Μοντεκασίνο. Πρόκειται για γνωστό μοναστήρι των βενεδικτίνων καλόγερων, το οποίο βρίσκεται εκατόν τριάντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης.


(O Πιέτρο Βιτορέλι)

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Βιτορέλι, πενήντα τριών ετών, μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν παραιτήθηκε των καθηκόντων του για λόγους υγείας, είχε απεριόριστη πρόσβαση στους λογαριασμούς του μοναστηριού και φέρεται να κατάφερε να υπεξαιρέσει πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.


(Ο Βιτορέλι με τον Πάπα Βενέδικτο)

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, πρόκειται για ποσά που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικές δραστηριότητες.Τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν φέρονται να δόθηκαν για ξέπλυμα στον αδελφό του Βιτορέλι, ο οποίος είναι χρηματοοικονομικός διαμεσολαβητής.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρώην ηγούμενος είχε πάρει μέρος σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην τοποθεσία Φιούτζι, κοντά στη Ρώμη.

Μόλις στις δύο Νοεμβρίου,το Βατικανό είχε ανακοίνωσει ότι δύο μέλη μιας επιτροπής που είχε συστήσει ο Πάπας Φραγκίσκος προκειμένου να εξετάσει μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης.

«Ο Ισπανός ιερέας Λούθιο Άνχελ Βαγιέχο Μπάλντα, δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Βατικανού και η Ιταλίδα Φραντσέσκα Τσαουκί, ειδική στις δημόσιες σχέσεις, συνελήφθησαν» ανέφερε η ανακοίνωση του Βατικανού.

Η κ. Τσαουκί αφέθηκε ελεύθερη , αφού συμφώνησε να συνεργαστεί με την έρευνα. Και οι δύο ήταν μέλη μιας επιτροπής την οποία συνέστησε ο Φραγκίσκος λίγο μετά την εκλογή του το 2013, προκειμένου να τον συμβουλεύσει για οικονομικές και γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Βατικανού (Κουρία).

Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της το 2014 και παρέδωσε την έκθεσή της στον Πάπα. Οι συλλήψεις έγιναν λίγες μόλις ημέρες πριν από την κυκλοφορία των βιβλίων τα οποία, σύμφωνα με τους εκδότες τους, θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για σκάνδαλα του παρελθόντος στο Βατικανό.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει ότι «τα δύο βιβλία είναι αποτέλεσμα της σοβαρής προδοσίας της εμπιστοσύνης που είχε εναποθέσει ο Πάπας στα δύο μέλη της επιτροπής».

Είναι οι πρώτες συλλήψεις αφότου ο Πάολο Γκαμπριέλε, πρώην μπάτλερ του πάπα Βενέδικτου, συνελήφθη για διαρροή εγγράφων το 2012 σε αυτό που έγινε γνωστό ως σκάνδαλο Vatileaks. Ο Βενέδικτος παραιτήθηκε τον επόμενο χρόνο υπό το βάρος του σκανδάλου.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από: L’Espresso.it , Repubblica.it 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης