Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας την οποία έχει προκαλέσει ο COVID-19 γνωστός και ως κορωνοϊός έγινε η αιτία για να πεθάνουν άλλοι 143 άνθρωποι μόνο την Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα σε 1.523, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η πλειονότητα των νέων θανάτων (139) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Σε όλη την κινεζική επικράτεια, εντοπίστηκαν 2.641 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, τα 2.420 επίσης στη Χουμπέι. Το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν έφθασε τους 66.492 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, συνεχώς μεγαλώνει.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 600 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της αφρικανικής ηπείρου.

Κατά 45% αναμένεται να είναι μειωμένες οι μετακινήσεις επιβατών στην Κίνα κατά το φετινό Φεστιβάλ της Άνοιξης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όγκος των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των αργιών του φετινού Φεστιβάλ της Άνοιξης, της εορταστικής περιόδου για την κινεζική πρωτοχρονιά, αναμένεται να είναι κατά 45% χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας.

Από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου, συνολικά 283 εκατ. μετακινήσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, περίπου 13,48 εκατ. την ημέρα, μειωμένες κατά 82,3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε ο Λιου Σιαομίνγκ, υφυπουργός Μεταφορών σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Η 40ήμερη ταξιδιωτική περίοδος για το Φεστιβάλ της Άνοιξης, γνωστή ως Τσουνγιούν, διαρκεί φέτος από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου.

Πάνω από 66.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα. Ο αριθμός αυξήθηκε αλματωδώς μετά την αλλαγή της μεθόδου εντοπισμού των κρουσμάτων, που οδήγησε σε «διπλές καταχωρίσεις». Ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο) ανερχόταν σε 1.523.

Στην πλειονότητά τους οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν. Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κορωνοϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.

Ταϋλάνδη: Στέλεχος του υγειονομικού προσωπικού μολύνθηκε αφού ήρθε σε επαφή με ασθενή

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε ένα νέο κρούσμα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 34 από τον Ιανουάριο, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μια 35χρονη, μέλος του υγειονομικού προσωπικού, που μολύνθηκε αφού ήρθε σε επαφή σε ασθενή, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ελέγχου Λοιμώξεων σε συνέντευξη Τύπου.

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν αναρρώσει και έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους.

Ιάπωνας βρέθηκε θετικός στον νέο ιό αφού επισκέφθηκε τη Χαβάη

Οι υγειονομικές αρχές της Χαβάης ξεκίνησαν σήμερα έρευνα αναζητώντας οποιοδήποτε πιθανόν είχε στενή επαφή με τον Ιάπωνα τουρίστα που ασθένησε στο νησί Ουάχου και βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην πατρίδα του.

Το κρούσμα αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Χονολουλού από τον κυβερνήτη Ντέιβιντ Ίγκε και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των κρατικών υπηρεσιών υγείας, που δήλωσαν πως ο άνδρας εκτιμάται ότι είχε μολυνθεί στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ή ενώ μετέβαινε στη Χαβάη.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται στην περίοδο επώασης των 14 ημερών του ιού και στο γεγονός ότι ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα ενώ βρισκόταν λιγότερο από μία εβδομάδα στη Χαβάη, εξήγησαν οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο ασθενής και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το νησί του Μάουι από την 28η Ιανουαρίου έως την 3η Φεβρουαρίου και στη συνέχεια ταξίδεψαν στο Ουάχου, όπου έμειναν έως την 7η Φεβρουαρίου οπότε και πέταξαν για την πατρίδα τους, στην επαρχία Αϊτσί στην κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο άνδρας δεν εμφάνισε συμπτώματα παρά αφότου έφθασε στο Ουάχου, όταν παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός απλού κρυολογήματος χωρίς όμως πυρετό, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της πολιτείας Δρ. Μπρους Άντερσον. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ο άνδρας επέστρεψε στην Ιαπωνία, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και διενεργήθηκαν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό αφού πήγε στο νοσοκομείο.

«Πράγματι πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια σοβαρή ανησυχία και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το σενάριο αυτό είναι ακριβώς για το οποίο προετοιμαζόμαστε και είμαστε έτοιμοι για αυτό», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Η πλέον επείγουσα ενέργεια είναι να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν τα άτομα που είχαν σε στενή επαφή στον ίδιο χώρο με τον Ιάπωνα αφού άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στο Ουάχου, δήλωσε η Δρ. Σάρα Παρκ, η επικεφαλής επιδημιολόγος της πολιτείας.

Συνεχίζει να υπάρχει, ωστόσο, ασάφεια για το ακριβές δρομολόγιο του ταξιδιού του Ιάπωνα, δήλωσε ο Δρ. Άντερσον, προσθέτοντας ότι ο άνδρας ζήτησε ιατρική βοήθεια μόνο αφού επέστρεψε στην Ιαπωνία.

Κοροναϊός: Οι ΗΠΑ θα επαναπατρίσουν Αμερικανούς σπό το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση και τον επαναπατρισμό ορισμένων αμερικανών πολιτών και μελών των οικογενειών τους που επιβαίνουν στο Diamond Princess, το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα στα νερά της Ιαπωνίας και έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα του κοροναϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας, λίγο έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα, έγραψε χθες Παρασκευή η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Θα προσφερθούν σε περίπου 380 ανθρώπους θέσεις στις πτήσεις για τον επαναπατρισμό Αμερικανών από την Ιαπωνία, ανέφερε η Τζέρναλ [1].

Οι άνθρωποι που θα επαναπατριστούν αναμένεται να φθάσουν στις ΗΠΑ αύριο Κυριακή, διευκρίνισε η εφημερίδα επικαλούμενη τον Χένρι Γουόκ, διευθυντή του τμήματος που αρμόδιο για την προετοιμασία των υγειονομικών αρχών και τις νεοεμφανιζόμενες λοιμώξεις στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC).

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι των CDC, του υπουργείου Εξωτερικών ούτε του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας για να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Το Diamond Princess, κρουαζιερόπλοιο που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Carnival Corp, βρίσκεται σε καραντίνα από την 3η Φεβρουαρίου, όταν έφθασε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με 3.700 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Οι 218 εξ αυτών έχει εξακριβωθεί πως μολύνθηκαν από τον COVID-19.

Το πλοίο αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα διότι επιβάτης που κατέβηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν το σκάφος χαράξει πορεία για την Ιαπωνία διαγνώστηκε ότι είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις πως μολύνθηκαν αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο και διακομίζονται σε νοσοκομεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης