Ξεκίνησε στην Αττάλεια, στην Τουρκία, η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με την Άγκυρα να ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής στη σύγκρουση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο αντιπροσωπείες -ρωσική και ουκρανική- κάθονται σε τραπέζια αντικριστά, εκατέρωθεν μιας αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προηγουμένως ο Ντμίτρο Κουλέμπα παραδέχθηκε ότι οι προσδοκίες του από τις διαπραγματεύσεις είναι «χαμηλές», ενώ προέτρεψε τον Λαβρόφ να τις προσεγγίσει «καλή τη πίστει, όχι από προπαγανδιστική σκοπιά».

«Μας ενδιαφέρει μια κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση των εδαφών μας και το τρίτο σημείο είναι να επιλυθούν όλα τα ανθρωπιστικά ζητήματα», ανέφερε ο Κουλέμπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδοχικές συναντήσεις με Τσαβούσογλου πριν τις διαπραγματεύσεις Λαβρόφ-Κουλέμπα

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν φθάσει το βράδυ της Τετάρτης  στην Αττάλεια και διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Κουλέμπα

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Λαβρόφ

Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με έναν χαμογελαστό Κουλέμπα, τον οποίο χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Ο Λαβρόφ αντίθετα εμφανίστηκε βλοσυρός.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, αναμένεται ότι θα επιμείνει σε «τρία σημεία κλειδί» στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του: «Άμεση κατάπαυση του πυρός, βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, τη Χάρκιβ, τη Σούμι, τη Βολνοβάχα και άλλες ουκρανικές πόλεις, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Πριν την αναχώρησή του ο Κουλέμπα είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στο Facebook ότι έχει «περιορισμένες» προσδοκίες από τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ διότι η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει σφοδρά και να πολιορκεί μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό ότι οι δύο υπουργοί δέχθηκαν να συναντηθούν στην Τουρκία αντί για αλλού», επεσήμανε Τούρκος διπλωμάτης στο AFP. «Η Τουρκία ελπίζει πάνω απ’ όλα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνομιλία Ερντογάν-Μπάιντεν

Αργότερα, ο Tούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης