Ξεκίνησε και επίσημα την Παρασκευή η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, στις οποίες οι υποψήφιοι τεσσάρων κομμάτων θα αναμετρηθούν για να διαδεχθούν τον απερχόμενο πρόεδρο, Φελίπε Καλδερόν.

Ο Ενρίκε Πένια Νέτο του κεντροαριστερού Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), η Χοσεφίνα Βάσκες Μότα του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), ο κεντροαριστερός υποψήφιος ενός συνασπισμού κομμάτων ‘Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και ο υποψήφιος των πράσινων Γκαμπριέλ Κουάδρι διεκδικούν την προεδρία στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πένια Νέτο, πρώην κυβερνήτης μιας από τις πολιτείες του Μεξικού, έχει προβάδισμα 19 μονάδων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Το PRI κυβέρνησε επί 71 χρόνια ώσπου ηττήθηκε από το PAN στις εκλογές του 2000. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου θα συμπέσουν για πρώτη φορά με τις εκλογές στις 13 πολιτείες και στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, όπως είναι γνωστή η περιοχή της πρωτεύουσας της κεντροαμερικανικής χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν δεν έχει βάσει του Συντάγματος δικαίωμα να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Η παραμονή του στον προεδρικό θώκο έχει στιγματιστεί από τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που ξεκίνησε το 2006 και έχει στοιχήσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε πάνω από 45.000 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης