Ξεκίνησε η κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Ξεκίνησε η κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Η κούρσα των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών του 2020 ξεκίνησε χθες από το Μαϊάμι.

Στην πρώτη τηλεμαχία συμμετείχαν δέκα υποψήφιοι, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον πρόεδρο Τραμπ στις επόμενες εκλογές.

Ανάμεσά τους ήταν γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες Πολιτειών.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ντιμπέιτ ήταν η διασφάλιση της στήριξης τουλάχιστον 1% σε τρεις δημοσκοπήσεις ή αποδεικτικό συλλογής οικονομικών ενισχύσεων από 65.000 άτομα σε 20 Πολιτείες. 

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία σύμφωνα με πρώτες σφυγμομετρήσεις ήρθε πρώτη στην προτίμηση των τηλεθεατών, τάχθηκε υπέρ διαρθρωτικών αλλαγών στην κυβέρνηση και την οικονομία.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η «οικονομία της χώρας εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων, ενώ οι υπόλοιποι απλά παρακολουθούν τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής».

  Εκείνοι που παρακολούθησαν την τηλεμαχία, έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες από τον υποψήφιο που θα λάβει το χρίσμα του κόμματος: «Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι υπερβολικά μαλακός, ο Τραμπ θα τον διαλύσει στο μεταξύ τους ντιμπέιτ. Θα πρέπει κατά συνέπεια ο υποψήφιος να έχει ισχυρή προσωπικότητα, να είναι καλά προετοιμασμένος και να είναι σε θέση, σε αντιδιαστολή με τον Τραμπ, να ενώνει τους ανθρώπους».

«Βαρετό» έγραψε ο Τραμπ για το πρώτο ντιμπέιτ

Πρώτη στην προτίμηση των τηλεθεατών ήρθε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, σύμφωνα με πρώτες σφυγμομετρήσεις.

Σήμερα το βράδυ ακολουθεί η δεύτερη τηλεμαχία για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην οποία θα συμμετέχουν ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σόντερς.

 Ήδη όμως από την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση έγινε σαφές ότι οι Δημοκρατικοί έχουν μια και μοναδική προτεραιότητα: να πολεμήσουν και να νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ας σημειωθεί είχε μόνο τη λέξη «βαρετό» να γράψει για το πρώτο ντιμπέιτ.

Στη δίωρη τηλεοπτική συζήτηση στο Μαϊάμι, οι υποψήφιοι μερικές φορές είχαν με δυνατή φωνή φιλονικίες, καθώς προσπάθησαν να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού.
 Booker, Warren και O'Rourke

Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Warren, η οποία έχει ξεχωρίσει στις δημοσκοπήσεις, ήταν ένας από τους δύο μόνο υποψήφιους που έχει υποστηρίξει την αντικατάσταση της ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης από την κρατική υγειονομική περίθαλψη.

Στοχεύοντας στους αντιπάλους της, η κυρία Warren απέσπασε δυνατά χειροκροτήματα, καθώς είπε: «Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που λένε, 'oh, απλά δεν είναι δυνατό' ... αυτό που πραγματικά σας λένε είναι ότι απλά δεν θα αγωνιστούν γι΄αυτό».

«Λοιπόν, η υγειονομική περίθαλψη είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και θα αγωνιστώ για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ουάσιγκτον Τζέι Ίνσλι χαρακτήρισε στην τηλεμαχία τον Ντ. Τραμπ ως «την μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ».

Οι ανταγωνιστές του έκαναν ωστόσο λόγο και για άλλες απειλές, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η κλιματική αλλαγή.

 Oι δέκα Δημοκρατικοί συγκρούστηκαν στην πρώτη τηλεοπτική συζήτηση του αγώνα για να εκτοπίσουν τον Πρόεδρο Donald Trump από τον Λευκό Οίκο, πυροδότησαν την υγειονομική περίθαλψη και τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές τα αουτσάιντερ εξαφανίστηκαν δείχνοντας πως δεν έχουντο απαιτούμενο πολιτικό οξυγόνο και διαθέτουν λίγες καλές προοπτικές.

 (dpa, AP, ΒΒC)

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019, 14:31