Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπέρναμπιτς εμβολιάστηκε πρώτη κατά του Covid-19, κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην χώρα, που γίνεται έτσι η τρίτη χώρα της Ευρώπης που ξεκινά τους εμβολιασμούς μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

«Σήμερα μπορούμε να χαμογελάσουμε…διότι είναι η μέρα που συμβολίζει την αρχή του τέλους της επιδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε η Άνα Μπέρναμπιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμβολιάστηκαν μαζί της για να ενθαρρύνουν τον μάλλον φοβισμένο απέναντι στο εμβόλιο σερβικό πληθυσμό.

Το ήμισυ περίπου των Σέρβων έχει δηλώσει ότι δεν έχει την πρόθεση να εμβολιαστεί κατά του Covid-19, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Μέχρι σήμερα, περί τα 310.000 άτομα έχουν προβληθεί από τον ιό στην Σερβία, ενώ έχουν καταγραφεί 2.830 θάνατοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει λάβει μέχρι στιγμής 5.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και η εκστρατεία εμβολιασμού θα συνεχιστεί στους οίκους ευγηρίας.

Υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα η Σερβία, φροντίζει να διατηρεί καλές σχέσεις με την Μόσχα και το Πεκίνο και υπολογίζει επίσης στο ρωσικό Sputnik-V, καθώς και στο κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm.

Η Άνα Μπέρναμπιτς διευκρίνισε ότι «η μεγαλύτερη ποσότητα» εμβολίων θα προέλθει από τον κινέζο προμηθευτή, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας, που θα εμβολιαστεί με το κινεζικό εμβόλιο, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι προσβλέπει σε έναν «μαζικότερο εμβολιασμό» στα μέσα του Ιανουαρίου.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο αναμένεται να φτάσουν στην Σερβία «σύντομα», χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Η Σερβία θα προμηθευτεί επίσης ποσότητες των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna το επόμενο έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης