Οι δυνάμεις των Κούρδων, που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των εδαφών του βορείου Ιράκ από την προέλαση των τζιχαντιστών, μαζί με δυνάμεις του ιρακινού στρατού και την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου επιθετική επιχείρηση ανακατάληψης του φράγματος της Μοσούλης, που κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στις 3 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα σημείο κορυφαίας στρατηγικής σημασίας, καθώς το φράγμα, που βρίσκεται στον ποταμό Τίγρη, τροφοδοτεί με ενέργεια ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει πλήρως την υδροδότηση αλλά και την ηλεκτροδότηση, ενώ σύμφωνα με μια αμερικανική αναφορά του 2007 σε περίπτωση που καταστραφεί το φράγμα, τότε κινδυνεύει να πλημμυρίσει ακόμα και η Βαγδάτη!

Η επίθεση ξεκίνησε τώρα προκειμένου να προληφθούν τυχόν δολιοφθορές των ανταρτών στο φράγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


«Οι Πεσμεργκά (οι Κούρδοι μαχητές), με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, πήραν τον έλεγχο της ανατολικής πλευράς του φράγματος στην επίθεσή τους μέχρι στιγμής» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Άμπντελ Ραχμάν Κορίνι. «Σκοτώσαμε πολλά μέλη του ΙΚ. Συνεχίζουμε να προελαύνουμε και αναμένεται να ανακοινώσουμε καλά νέα τις επόμενες ώρες» πρόσθεσε ο στρατηγός, την ίδια ώρα που τα μαχητικά των ΗΠΑ βομβαρδίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών στη δυτική πλευρά. Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται υπό κοινό συντονισμό.

Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, πολεμικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών επιχείρησαν εννέα αεροπορικές επιδρομές κοντά στο ιρακινό φράγμα. Τα μαχητικά αεροσκάφη (καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη) κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, επτά αυτοκινούμενα πολυβόλα, δύο αυτοκίνητα και ένα θωρακισμένο όχημα τύπου Humvee, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση.

Λίγες ώρες πριν από την αντεπίθεση, οι τζιχαντιστές σφαγίασαν τον πληθυσμό ακόμη ενός χωριού της θρησκευτικής κοινότητας Γεζίντι, σκοτώνοντας 100 άνδρες και παίρνοντας σκλάβες 300 γυναίκες, ενώ και στη Συρία εξόντωσαν 700 μέλη μιας φυλής που αντιστάθηκε στην εξουσία τους.

Διαβάστε ακόμη: Το Ισλαμικό Κράτος στη Δύση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης