Οι εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, έχουν ξεκινήσει – παρά τις απειλές κυρώσεων από τις ΗΠΑ- και περιλαμβάνουν την κατασκευή σύνδεσης από το εργοτάξιο στο Λουμπνίν με το σημείο του αγωγού που θα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει και στην Γερμανία οι προετοιμασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 παρά τις απειλές των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πληροφορία δημοσίευσαν οι Finacial Times που επικαλούνται δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής εταιρείας Gazprom.

Ο εκπρόσωπος του Nord Stream 2 εξήγησε ότι οι εργασίες είναι προπαρασκευαστικές και περιλαμβάνουν την κατασκευή σύνδεσης από το εργοτάξιο στο Λουμπνίν με το σημείο του αγωγού που θα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.

Ο ρωσικός αγωγός προς την Ευρώπη θα διπλασιάσει την προμήθεια φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και θα μειώσει την μεταφορά διαμέσου της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του αγωγού έχει εγκριθεί από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Ρωσία, η συμφωνία με τη Δανία δεν έχει κλείσει ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία του Nord Stream 2 έχει ζητήσει άδεια να περάσει ο αγωγός μέσα από την ΑΟΖ της Δανίας ώστε να παρακαμφθούν τα χωρικά της ύδατα.

Η Ουκρανία αντιτίθεται στην κατασκευή του αγωγού, καθώς εκτιμά ότι θα χάσει έσοδα από τη μεταφορά φυσικού αερίου από το έδαφός της.
Αντίθετες στη δημιουργία του Nord Stream 2 είναι και οι ΗΠΑ που προειδοποιούν ότι με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, με τη Γερμανία να απαντά ότι το έργο είναι καθαρά εμπορικό.

Στη συνάντηση που είχαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν «να λάβουν μέτρα που θα διαφυλάξουν ότι (ο αγωγός) προστατεύεται από πιθανές μη ανταγωνιστηκές και παράνομες επιθέσεις τρίτων χωρών.

Πληροφορίες από Sputnik
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης