Την ώρα που η Βουλή της Αιγύπτου αναμένεται να αποφασίσει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας  (GNA) επικεφαλής της οποίας είναι ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ τοποθέτησε το Σάββατο τους μαχητές πιο κοντά στη Σύρτη, μια πύλη προς τους κύριους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της Λιβύης.

Παράλληλα η Τουρκία ενισχύει τους τους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Τουρκία έχει πληρώσει και έχει προσφέρει υπηκοότητα σε περίπου 3.500 – 3.800 μισθοφόρους από τη Συρία, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Φάγιεζ Αλ Σαράτζ κατά του Χαλίφα Χάφταρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η GNA σκοπεύει να ανακτήσει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα την Ανατολική Λιβύη.

Συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στη Σύρτη ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) Φαγιέζ Αλ Σάρατζ

Αυτόπτες μάρτυρες και οι στρατιωτικοί διοικητές του GNA ανέφεραν, σύμφωνα με το reuters, ότι ένα κονβόι περίπου 200 οχημάτων μετακινήθηκε ανατολικά από το Misrata κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου προς την πόλη Tawergha, περίπου το ένα τρίτο του δρόμου προς τη Σύρτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το GNA κατέλαβε πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που κατείχε το LNA στη βορειοδυτική Λιβύη, τερματίζοντας την 14μηνη εκστρατεία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για να καταλάβει την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, πριν η νέα πρώτη γραμμή σταθεροποιηθεί μεταξύ Μισράτα και Σύρτης.

Υποστηριζόμενο από την Τουρκία, το GNA δήλωσε ότι θα ανακτήσει την Σύρτη και μια αεροπορική βάση LNA στην Jufra.

Ο  πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι Η ανάμειξη της Αιγύπτου

Αλλά η Αίγυπτος, η οποία υποστηρίζει το LNA μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, απείλησε να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εάν το GNA και οι τουρκικές δυνάμεις προσπαθήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη.

Μάλιστα, πηγές της μεγαλύτερης αραβόφωνης εφημερίδας «Αλ Αχράμ» υποστηρίζουν ότι αυτή την εβδομάδα το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο το οποίο θα συζητήσει την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη γειτονική Λιβύη, αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υπερασπίσει τον δυτικό γείτονα από την τουρκική επιθετικότητα.

Να σημειωθεί ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης δήλωσαν ότι η Μόσχα έστειλε πολεμικά αεροσκάφη στην Τζούφρα μέσω της Συρίας για να υποστηρίξει Ρώσους μισθοφόρους που πολεμούν παράλληλα με το LNA. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, Μόσχα και LNA το αρνούνται.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έστειλε μαχητές και όπλα στη ΣύρτηΤο ίδιο το LNA έστειλε μαχητές και όπλα για να ενισχύσει την υπεράσπισή του προς την Σύρτη, που έχει ήδη καταστραφεί από παλαιότερες φάσεις πολέμου και χάους από την επανάσταση του 2011 ενάντια στον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Βερολίνο, Ρώμη και Παρίσι απειλούν με κυρώσεις τα κράτη που παρεμβαίνουν στη Λιβύη

Έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη δήλωσαν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, καλώντας «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους» στη χώρα.

«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» γράφουν σε κοινή δήλωση η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης